ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στις διοικήσεις Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

11:31 - 04 Μαρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ζημιές €103,5 εκ. ανακοίνωσε για το 2018 η Τρ. Κύπρου έναντι ζημιών €551,9 εκ. το 2017 με τα κεφάλαια της όμως να αυξάνονται σημαντικά λόγω της πρόσφατης ψήφισης νόμου για τον χειρισμό αναβαλλόμενης φορολογίας και λόγω της πώλησης δανείων.

Με τις ρυθμίσεις και κινήσεις αυτές, τα βασικά κεφάλαια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 15%, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί σύντομα νέα κεφάλαια.

 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η τράπεζα κατέγραψε ζημιές €67 εκ. έναντι κερδών €17 εκ. το τρίτο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις για το έτος 2018 μειώθηκαν σε €168 εκ., σε σύγκριση με €780 εκ. για το έτος 2017 (μειωμένες κατά 78% σε ετήσια βάση), καθώς οι προβλέψεις του προηγούμενου έτους είχαν επηρεαστεί από τις επιπρόσθετες προβλέψεις ύψους περίπου €500 εκ. που είχαν ληφθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017.

 

Οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο 2018 ανήλθαν σε €40 εκ., σε σύγκριση με €29 εκ. για το τρίτο τρίμηνο 2018 (αυξημένες κατά 37% σε τριμηνιαία βάση) και στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο 2018.

 

«Είμαστε περήφανοι για τη σημαντική πρόοδο την οποία έχουμε επιτύχει αυτό το χρόνο έναντι των στρατηγικών μας στόχων. Παρόλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, και παραμένουμε, όσο ποτέ άλλοτε, επικεντρωμένοι στη συνεχή αναζήτηση λύσεων, τόσο οργανικών όσο και μη, ώστε να καταστήσουμε την Τράπεζα έναν πιο ισχυρό, πιο ασφαλή οργανισμό, επικεντρωμένο στην Κύπρο, ικανό να στηρίξει την κυπριακή οικονομία», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου John Hourican ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

 

Η τράπεζα ανακοίνωσε ενίσχυση €285 εκ. στα κεφάλαια της μετά την ψήφιση του νόμου από τη βουλή για τις αναβαλλόμενες απαιτήσεις.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 15.4% αναπροσαρμοσμένος (proforma) για το ΑΦΠ και το Helix (12.1% μη βαναπροσαρμοσμένος).

 

Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18.3% αναπροσαρμοσμένος (proforma) για το ΑΦΠ και το Helix (14.9% μη αναπροσαρμοσμένος).

 

Αποδεκτή η παραίτηση Hourican

 

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της John Hourican ότι αποδέχεται την παραίτηση του, που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

 

Όπως ανέφερε πριν από λίγο στο StockWatch ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εποπτική αρχή ενημερώθηκε προφορικά νωρίς το πρωί ότι η τράπεζα θα εκδώσει ανακοίνωση σε σχέση με δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Hourican να εργοδοτείται από την NewDay, ενός πάροχου co-branded πιστωτικών καρτών.

 

Η Τράπεζα Κύπρου ενημέρωσε επίσης το στέλεχος της ΕΚ ότι το ΔΣ αποδέχτηκε την παραίτηση του κ. Hourican ο οποίος ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά. Η εν λόγω εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο.

 

Το περασμένο Σάββατο το SkyNews διέρρευσε ότι ο κ.Hourican προαλείφεται για νέος διευθύνων σύμβουλος της NewDay. Μέχρι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από πλευράς Τράπεζας Κύπρου επί του δημοσιεύματος. 

 

Εκπρόσωπος της BOCH ανέφερε στην ΕΚ ότι ο ιρλανδός τραπεζίτης θα παραμείνει στο πηδάλιο της διεύθυνση της τράπεζας για λίγους ακόμη μήνεςμέχρι που να αναλάβει ο διάδοχος του.

 

Οι πληροφορίες από τα κεντρικά γραφεία της BOCH στην Αγία Παρασκευή αναφέρουν ότι το ΔΣ υπό τον αναμενόμενο νέο πρόεδρο του Τάκη Αράπογλου,θα αποφασίσει κατά πόσο ο αντικαταστάτης του Hourican θα προέλθει από το υφιστάμενο διευθυντικό προσωπικό ή αν θα επιλεγεί με συμβόλαιο τακτής χρονικής διάρκειας από τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

 

Ιεραρχικά ο φυσικός διάδοχος του ιρλανδού τραπεζίτη είναι ο Χριστάκης Πατσαλίδης ο οποίος συμμετέχει και στο ΔΣ της τράπεζας ως εκτελεστικός σύμβουλος.

 

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο αργότερα από την BOCH.

 

Επίκεινται αλλαγές και στην Ελληνική Τράπεζα

 

Διοικητικές αλλαγές αναμένονται και στην Ελληνική Τράπεζα καθώς η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα φέρει νέους επενδυτές στο μετοχολόγιο της – κάποιους, με σημαντικό ποσοστό.

 

Ξαφνικά στο προσκήνιο εμφανίστηκε ένα άγνωστο σε πολλούς, επενδυτικό ταμείο το οποίο έχει αγοράσει από το αμερικανικό ταμείο Third Point μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που κατέχει. Πρόκειται για το 7Q Fund το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην Κύπρο.

H μητρική εταιρεία, 7Q Financial Services, που έχει άδεια ΚΕΠΕΥ και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διατηρεί και άλλα ταμεία τα οποία επενδύουν στο εξωτερικό.

 

Η πρόεδρος της ΕΚ, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ΚΕΠΕΥ και δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα την αρμόδια εποπτική αρχή. Επιβεβαίωσε ότι έχει επενδύσει σε διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Τράπεζας.

 

Σήμερα κατέχει ένα ποσοστό λίγο πιο πάνω από 3% στην Ελληνική. Εκτιμάται ότι αν εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης που έχει αγοράσει από το Third Point, το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ ενδέχεται να ανέλθει κοντά στο 10%.

 

Σε μία τέτοια περίπτωση, το 7Q θα καταστεί σημαντικός μέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας. Το ταμείο είναι μεγαλομέτοχος στη Δήμητρα Επενδυτική, με ποσοστό 5,3%.

 

Η Δήμητρα θα διεκδικήσει θέση στο ΔΣ της ΗΒ

 

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τις αλλαγές στη διοικητή δομή της ΗΒ και με την αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου η Δήμητρα θα λάβει θέση και στο ΔΣ της ΗΒ.

 

Η επενδυτική εταιρεία μέχρι σήμερα δεν είχε εκπροσώπηση στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, παρά το σημαντικό ποσοστό που κατείχε (κοντά στο 10%).

Στο νέο διοικητικό σχήμα της ΗΒ αναμένεται να προστεθεί και η Poppy Sarl, που συνδέεται με την Pimco που θα λάβει μετοχές αξίας €50 εκ., μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

 

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο αριθμός θέσεων που θα διατηρήσουν η Third Point και η Wargaming. Η τελευταία φαίνεται να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ποσοστού της (25%) στην Ελληνική, ασκώντας τα δικαιώματα που έχει.

 

Το διοικητικό πάζλ στην Ελληνική αναμένεται να συμπληρωθεί από τους εκπροσώπους της Poppy Sarl, που θα επιδιώξουν να έχουν ουσιαστική παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στο ΔΣ η European Bank of Reconstruction and Development, που είχε μέχρι σήμερα γύρω στο 5% των μετοχών της Ελληνικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 04 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.