ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτος αναδιάρθρωσης το 2019 για τις τράπεζες

13:15 - 05 Απρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Έτος αναδιάρθρωσης το 2019 για τις τράπεζες
Το 2019 αποτελεί έτος αναδιάρθρωσης για τον τραπεζικό κλάδο. Μείωση προσωπικού, αλλαγή ωραρίου και αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων αποτελούν κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Οι τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειες να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να ενισχύσουν την αναιμική τους κερδοφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις 60.000 προσωπικό στις τράπεζες το 2010, ο αριθμός αυτός πλησίασε στις 40.000 στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ενώ τα σημεία παρουσίας των τραπεζών από 3.743 σημεία το 2010 έφθασαν σε 2.049 το 2017. 

Παράλληλα, αντιμέτωπες με τον ανταγωνισμό, εσωτερικό και εξωτερικό, προετοιμάζονται για την ψηφιακή μετάβαση και τη χρήση φορητών συσκευών για το σύνολο των συναλλαγών των πελατών τους.

Η αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων

Σε αυτό το κλίμα των εντατικών ενεργειών, η ΟΤΟΕ ήρθε να απαντήσει αρχικά εξαγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες, ωστόσο, αποφεύχθηκαν στο πλαίσιο μιας νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει ο κλάδος λειτουργούν ως «αντίβαρο» στη μείωση προσωπικού και έγιναν αποδεκτές, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται τα εξής:

- Προστασία της απασχόλησης

- Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών

- Μείωση του ωραρίου συναλλαγών. Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

- Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών.

- Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης - πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.

- Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου

- Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

Ήδη, από 1 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή της αλλαγής ωραρίου. 

Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και η ανάγκη επίλυσής του για τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κάτω από το 10% έως και το 2021 απαιτούν ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και μένει να δούμε πως οι αλλαγές αυτές θα λειτουργήσουν στην εξυπηρέτηση των πελατών και στην εξέλιξη των τραπεζών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.