ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's:Αποτιμά θετικά την έκδοση καλυμμένων ομολόγων της Alpha Bank Romania

10:16 - 15 Απρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody's:Αποτιμά θετικά την έκδοση καλυμμένων ομολόγων της Alpha Bank Romania
Θετικά, από πιστωτικής άποψης, κρίνει η Moody’s την απόφαση της Alpha Bank Romania να προχωρήσει σε πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι αναμένεται να έχουν πλήρη κάλυψη από την τράπεζα και να αξιοποιηθούν για εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων στη χώρα. Η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη έκδοση, 200 εκατ. ευρώ, ως τα τέλη του β’ τριμήνου.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το γεγονός είναι θετικό γιατί διαφοροποιεί τη βάση χρηματοδότησης της τράπεζας και μειώνει την εξάρτηση από την μητρική Alpha Bank. Ταυτόχρονα, περιορίζει την απόκλιση στην ωρίμανση σε ότι αφορά το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις σε ευρώ και περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης.

Η κίνηση ανοίγει πιθανά το δρόμο και σε άλλες τράπεζες της χώρας, οι οποίες σήμερα χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις καταθέσεις, η οποίες και αποτελούν το 73% της μη μετοχική χρηματοδότησης (Σεπτέμβριο 2018).

Η χρηματοδότηση της ρουμανικής τράπεζας από την ελληνική μητρική αντιστοιχεί στο 26% του συνόλου του ενεργητικού με βάση στοιχεία τέλους 2017, χαμηλότερα από το 35% στα τέλη του 2016. Ωστόσο παραμένει από τις υψηλότερες μεταξύ των εταιρειών του κλάδου στη χώρα.

Τα καλυμμένα ομόλογα θα έχουν ωρίμανση 5 ετών. Σύμφωνα με την ρουμανική νομοθεσία οι εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων περιορίζονται στο 8% του συνολικού ενεργητικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.