ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2019

14:01 - 19 Απρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤτΕ: Παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2019
Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2019 παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η παρουσίαση έγινε από τον Υποδιευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Μάρκο Κονταξόπουλο, τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ταμείων της Τράπεζας Γιώργο Γύπαρη και τον βραβευμένο γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα μεγάλης καλλιτεχνικής και τεχνολογικής αρτιότητας. Κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου δέκα νομισματικά προϊόντα (χρυσά, ασημένια και κοινού μετάλλου) με ονομαστικές αξίες από 200 έως 5 ευρώ, καθώς και συσκευασίες blister. Παράλληλα, παράγονται και περιορισμένες κοπές αναμνηστικών κερμάτων στην αξία των 2 ευρώ, που αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες και ιστορικές επετείους.

To Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας υλοποιείται δέκα και πλέον χρόνια παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας, που αποτελούν μέσο συναλλαγών. Τα νομίσματα που περιλαμβάνει είναι περιορισμένης κοπής και δεν προορίζονται για άμεση κυκλοφορία, αλλά κυρίως για συλλογές. Η θεματολογία των νομισμάτων αυτών αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ιστορικές επετείους, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας.

Ο σχεδιασμός και η διάθεση προς το συλλεκτικό κοινό νομισμάτων υψηλής αισθητικής αξίας αναδεικνύει την νομισματική τέχνη, στην οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση και επιπλέον λειτουργεί ως ένα μέσο για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα διαθέτουν αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών του Ευρωσυστήματος και άλλων χωρών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται με σταθερά βήματα προς μια κατεύθυνση επέκτασης του Νομισματικού Προγράμματος τόσο ως προς την τεχνολογική αρτιότητα και το πλήθος των προϊόντων όσο και ως προς την αναβάθμιση του τρόπου διανομής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος μετέχει με δικό της περίπτερο στη μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση συλλεκτικών νομισμάτων που πραγματοποιείται στο Βερολίνο (World Money Fair), σε μια προσπάθεια να κάνει ευρύτερα γνωστό το Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας σε ξένους συλλέκτες.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2019

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η διάθεση τριών έγχρωμων νομισμάτων. Πρόκειται για ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στον ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο («El Greco»), ένα νόμισμα κοινού μετάλλου από τη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδος» και ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

  1. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα: «Ελληνικός Πολιτισμός - Ιστορικοί - Θουκυδίδης»

Πρόσθια όψη

Οπίσθια όψη

  1. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα: «Ελληνικός Πολιτισμός - Λυρικοί Ποιητές - Αλκαίος»
  1. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 6 ευρώ με θέμα:  «50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη»

Πρόσθια όψη

Οπίσθια όψη

  1. Σειρά με τα οκτώ ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019 σε συσκευασία τριπτύχου εντύπου blister με θέμα: «Τουρισμός - Σάμος»
  1. Blister με έγχρωμο συλλεκτικό νόμισμα κοινού μετάλλου ονομαστικής αξίας 5 ευρώ με θέμα: «Περιβάλλον - Ενδημικά Φυτά της Ελλάδας ― Tulipa Goulimyi»

Πρόσθια όψη

Οπίσθια όψη

  1. Blister με συλλεκτικό νόμισμα κοινού μετάλλου ονομαστικής αξίας 5 ευρώ με θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων»
  1. Αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα: «100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Ανδρόνικου»
  1. Αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα: «Ανδρέας Κάλβος - 150 χρόνια μνήμης»
  1. Χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 200 ευρώ με θέμα: «Ελληνικός Πολιτισμός - Ιστορικοί - Θουκυδίδης»

Πρόσθια όψη

Οπίσθια όψη

  1. Χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ με θέμα: «Ελληνική Μυθολογία - Οι Θεοί του Ολύμπου - Δήμητρα»
  1. Χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 50 ευρώ με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά - Το Ηραίο της Σάμου»

Πρόσθια όψη

Οπίσθια όψη

  1. Αργυρό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα: «Europa Star 2019 - Αναγέννηση»

Πρόσθια όψη

Οπίσθια όψη

  1. Σειρά με τα δέκα ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019 σε συσκευασία κασετίνας

Περισσότερες πληροφορίες για το Νομισματικό Πρόγραμμα 2019 και τις τεχνικές προδιαγραφές των νομισμάτων μπορείτε να βρείτε εδώ

Η διάθεση αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στην Αθήνα (είσοδος από την οδό Σταδίου 14). Στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας ανακοινώνονται εγκαίρως οι ημερομηνίες κυκλοφορίας του εκάστοτε νομισματικού προϊόντος, καθώς και λεπτομερή στοιχεία του. Οι εκτός Αθηνών ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να βρουν εκεί πληροφορίες για τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διάθεσης στο κοινό συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών σειρών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.