ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες εκφράζει η Citi

14:01 - 24 Απρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες εκφράζει η Citi
Με αισιοδοξία και χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές «στέκεται» η Citi απέναντι στις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες «βλέπει» βελτίωση της ρευστότητας και συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του έτους, έχοντας ως στήριγμα τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τη βελτιωμένη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη της αγοράς real estate», σημειώνει σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Στα θετικά

Η τράπεζα συγκαταλέγει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας με μείωση της εξάρτησης από τον ELA μόλις στα 18 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, τις ενδείξεις σταθεροποίησης στο καθαρό εισόδημα από τόκους στο τέταρτο τρίμηνο και την πρόοδο στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που μειώθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2018.

Ορατοί οι κίνδυνοι

Επιφυλακτική είναι η θέση της σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους, δεδομένου ότι είναι υψηλό το ποσοστό των εσόδων από τόκους στα επισφαλή δάνεια (27%-44%). Αναφερόμενη δε στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η Citi εστιάζει στον στόχο για τη συνολική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) που είναι στα 53,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2021, με τους προβλεπόμενους δείκτες NPE στο εύρος του 9% με 23% το 2021.

Η εκτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες

«Βάσει των εκτιμώμενων ποσοστών ανάκαμψης για διαφορετικά είδη έκθεσης, υπολογίζουμε έλλειμμα προβλέψεων στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018, το οποίο είναι χαμηλότερο από τις απομειώσεις που εκτιμά η αγορά για όλες τις τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς. Σε σύγκριση με το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», το έλλειμμα είναι χαμηλότερο για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank και υψηλότερο για τις Alpha και την Πειραιώς», σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα.

- Για την Πειραιώς και Alpha εμφανίζεται ουδέτερη, υποβαθμίζοντας από τη σύσταση «buy»,

- Για τις Εθνική και Eurobank εντοπίζεται μικρότερος κίνδυνος, για αυτό κρατά και ουδέτερη στάση, υποβαθμίζοντας από τη σύσταση «buy».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.