ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική:Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μέσω του αξιόπιστου ελέγχου των δαπανών

12:28 - 03 Μαϊ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική:Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μέσω του αξιόπιστου ελέγχου των δαπανών
Τη δημοσιονομική υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2018 εξετάζει η Εθνική Τράπεζα με ανάλυσή της. Η τράπεζα σημειώνει πως η αποτελεσματική συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα θετικά μέτρα ενός δις. ευρώ.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο το 2018 (4,3% του ΑΕΠ, από 4,1% το 2017) ξεπερνώντας, για 3ο συνεχές έτος, το στόχο ύψους 3,5% του ΑΕΠ του πλαισίου Ενισχυμένης Εποπτείας. Η υπεραπόδοση ανήλθε σε 0,8% του ΑΕΠ (€1,5 δισ.), υπερβαίνοντας το κόστος των επεκτατικών μέτρων ύψους 0,5% του ΑΕΠ (€0,9 δισ.), που εφαρμόζονται το 2019.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η σύνθεση του υπερπλεονάσματος το 2018 είναι παρόμοια με αυτή της διετίας 2016-2017, υποδηλώνοντας τη διαρθρωτική φύση των προσαρμογών που έχουν συντελεστεί. Συγκεκριμένα, η μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (κατά 0,8% του ΑΕΠ ετησίως), αντιστάθμισε τη μικρή μείωση των συνολικών εσόδων (κατά 0,25% του ΑΕΠ), κυρίως, λόγω της υπεραπόδοσης στον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον, η ΕΤΕ σημειώνει ότι γενικότερα, διαπιστώνεται πως καθοριστικό μέσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί ο αξιόπιστος έλεγχος των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (που εξασφαλίζεται μέσω της αύξησης των τελευταίων με ηπιότερο ρυθμό από το ονομαστικό ΑΕΠ, όπως συνέβη το 2018 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια).

Ουσιαστικά, καθώς τα περιθώρια αύξησης των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ (με άλλες μεθόδους πλην της μείωσης της φοροδιαφυγής) είναι πεπερασμένα, η αποτελεσματική συγκράτηση των δαπανών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία "δημοσιονομικού χώρου", δηλαδή περιθωρίου για χρηματοδότηση πολιτικών, όπως η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, η ενίσχυση των επενδύσεων ή/και η χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, χωρίς τη χρήση νέων συσταλτικών μέτρων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 03 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.