ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καρότο και μαστίγιο» για τις ελληνικές τράπεζες από S&P's

18:42 - 22 Μαϊ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον για την ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν, σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor's για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's τοποθετεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην τέταρτη ομάδα σε ένα σύστημα αξιολόγησης 10 ομάδων, διατυπώνοντας την αξιολογηση ΑΑΑ/Stable/A- 1+.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του οικονομικού περιβάλλοντος παρέχουν ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χάρις στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας.

Ωστόσο, παρά τις ακόμη ελκυστικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία δεν είναι απαλλαγμένη από εμπόδια, όπως αυτό της ανάγκης διόρθωσης των οικονομικών ανισορροπιών και της μείωσης του δημοσίου χρέους που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, η «ευρωστία»του ελληνικού κράτουςπου παραμένει ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή των άλλων χωρών της ευρωζώνης, η μη ευέλικτηαγορά εργασίας, η υψηλή ανεργία, καθώς και το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, φέρνουν αντιμέτωπο το οικονομικό σύστημα της χώρας με μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους από αυτούς που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard & Poor's, το τοπίο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει αλλάξει ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους, βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και εκσυγχρονίζουν τα δίκτυα των καταστημάτων τους, επενδύοντας σημαντικά στην τεχνολογία και βελτιώνοντας τις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Στο περιβάλλον αυτό, η λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηριζόμενη από την ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής αγοράς.

Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον αυξανόμενο δανεισμό παραμένουν υψηλότεροι στην Ελλάδα, από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας οικονομίας στην οποία η πίστωση αποτελεί ακόμη μια πρόσφατη εξέλιξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.