ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως χάθηκαν 7 δισ. ευρώ από την ΑΤΕ Bank ;

10:03 - 23 Μαϊ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο επίκεντρο μια δριμείας κριτικής βρίσκεται η ΑΤΕ bank είτε γιατί έχει επενδύσει στο Carlyle από το οποίο επιτυγχάνει αποδόσεις 30% είτε γιατί ο διοικητής της ΑΤΕ κ Μηλιάκος ο οποίος λαμβάνει 15 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως - όντας ο πιο χαμηλόμισθος τραπεζίτης μαζί με τον κ Τσουπίδη του ΤΤ - σχετίζεται με τον Καραμανλή.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ότι στην ΑΤΕ πραγματοποιήθηκε μια έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε το εξής ότι τα τελευταία 12 χρόνια χάθηκαν 7 δις ευρώ από την ΑΤΕ που με όρους ΑΕΠ του 2006 αντιστοιχούν στο 3,35% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Έφθασε μάλιστα το 2004 η ΑΤΕ να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση 300 εκατ ευρώ ή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -2,9%.

Όμως πραγματοποιήθηκε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ λύθηκε το ασφαλιστικό, αντιμετωπίστηκαν τα πανωτόκια ενώ διενεργήθηκαν και σημαντικότατες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Ίσως δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφερθείς κανείς σε καλές ή κακές διοικήσεις αλλά σε αποτελεσματικές πολιτικές κυβερνήσεων οι οποίες επί μακρόν χρησιμοποίησαν την ΑΤΕ για άσκηση κάθε είδους πολιτική.

Σήμερα ο διοικητής της ΑΤΕ θα βρεθεί στην Βουλή αφενός για να ανανεωθεί η θητεία του κ Μηλιάκου για άλλα 3 χρόνια ενώ παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.

Θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της ΑΤΕ η οποία για την χρήση 2006 θα διανείμει μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Η διοίκηση Μηλιάκου πέραν των πεπραγμένων θα εστιασθεί στους νέους στόχους της ΑΤΕ ώστε να καταστεί ανταγωνιστική ενώ θα απαντήσει και σε μια σειρά ερωτημάτων που τίθενται από ορισμένους κύκλους.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.