ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Αναβαθμίσεις, υποβαθμίσεις και η τιτλοποίηση-«κλειδί»

10:55 - 10 Μαϊ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Morgan Stanley: Αναβαθμίσεις, υποβαθμίσεις και η τιτλοποίηση-«κλειδί»
Τις ελληνικές τράπεζες αξιολόγησε σήμερα η αμερικανική Morgan Stanley προχωρώντας σε αναβάθμιση δυο συστημικών τραπεζών και υποβάθμιση των άλλων δύο.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις συστάσεις για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε “overweight” από “equalweight” και υποβαθμίζει τις συστάσεις των Πειραιώς και Alpha Bank σε “underweight” από “equalweight”.

Για την Εθνική η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 3,10 ευρώ ανά μετοχή, για την Eurobank στο 1 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,3 ευρώ και για την Alpha Bank στα 1,2 ευρώ.

Στην έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν άνοδο 13-94% από την αρχή του έτους καθώς η αγορά προεξοφλεί μια ταχύτερη λύση στο θέμα της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο, οι μετοχές δεν προεξοφλούν την επικείμενη απόκλιση στον εξορθολογισμό των ισολογισμών.

«Κλειδί» η τιτλοποίηση

Η τιτλοποίηση αποτελεί ένα εργαλείο-κλειδί, σύμφωνα με την έκθεση. Η Morgan Stanley, πλέον, ενσωματώνει στις αποτιμήσεις της και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες την τιτλοποίηση, μετά την ανακοινωθείσα αναδιάρθρωση της Eurobank και παίρνοντας παραδείγματα από την Ιταλία. Τα οφέλη δεν ισχύουν για όλες τις τράπεζες. 

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank αντιπροσωπεύει τον πιο ελκυστικό «οδικό χάρτη» προς την ανάκαμψη, όμως, θεωρεί πως η προσέγγιση αυτή είναι απίθανο να αποτελεί τη λύση για όλες τις Ελληνικές τράπεζες. Το κόστος πρέπει να σταθμιστεί έναντι του οφέλους (de-risking του ισολογισμού). Η ανάλυση της MS των τραπεζικών ισολογισμών δείχνει πως οι απώλειες επί των Μη Εξυπηρετούμενων Εκθέσεων (NPEs) διαβρώνουν γρήγορα το κεφαλαιακό πλεονέκτημα (υψηλό CET1) εκεί όπου τα NPEs δεν είναι επαρκώς καλυμμένα με προβλέψεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.