ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από την Euroxx

11:32 - 13 Ιουν 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από την Euroxx
Για το ράλι της αγοράς μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών και τα κέρδη του 15% σε απόλυτους όρους αλλά και για την απόδοση του ελληνικού 10ετους το οποίο υποχώρησε στο 2,8% για πρώτη φορά στην ιστορία, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Στην ίδια έκθεση αξιολογεί ότι οι ελληνικές τράπεζες που ηγήθηκαν της κούρσας με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 32% σε απόλυτους όρους.

Η χρηματιστηριακή προχωρά σε επικαιροποίηση της αποτίμησης και πλέον χρησιμοποιεί δείκτη Cost of Equity (CoE) 7% (από 7,5%), ενώ λαμβάνει υπόψη ένα περισσότερο θετικό μεσοπρόθεσμα outlook προσδοκώντας σε διατηρήσιμη βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης (αύξηση καταθέσεων καθώς ανακάμπτει η οικονομία, σταδιακή επιστροφή στις διεθνείς αγορές), το ρίσκο ενεργητικού (μείωση NPEs παρά τις προκλήσεις) και επιταχυνόμενη κερδοφορία. 

Υψηλότερες τιμές - στόχοι

Για τις τράπεζες θέτει νέες τιμές στόχους στα 2 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,5 ευρώ), στο 1,1 ευρώ για τη Eurobank (από 0,82 ευρώ) στα 3 ευρώ για την Εθνική (από 1,9 ευρώ) και στα 3,3 ευρώ για την Πειραιώς (από 1 ευρώ). Ειδικά, για την τελευταία στέκεται στη συμφωνία που ανακοινώθηκε με την Intrum και την προσδοκία της Euroxx ότι θα υπάρξει σύντομα επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier II.

Η Euroxx παραμένει θετική για όλες τις τράπεζες παρά το ράλι που προηγήθηκε. Οι τιμές στόχοι είναι 11-28% υψηλότερες από τις τρέχουσες. Έχοντας κερδίσει 73% έως τώρα φέτος ο κλάδος τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,3-0,5 φορές της πραγματικής λογιστικής αξίας (TBV) έναντι 0,7 φορών στην ευρωζώνη.

Η χρηματιστηριακή προτιμά τις Eurobank και Εθνική. Την τελευταία γιατί έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την καλύτερη θέση σε όρους ρευστότητας, ενώ τα κόκκινα δάνεια είναι τα χαμηλότερα στον κλάδο. Για την Eurobank υπάρχει το σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή με την απορρόφηση της Grivalia και έχει στόχο τη μεγάλη μείωση των NPEs.

Για την κερδοφορία

Η Euroxx διατηρεί τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε ότι αφορά την κερδοφορία. Αναμένει ότι φέτος θα φτάσει για τον κλάδο τα 630 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ το 2018) και για το 2020 υποστηρίζει ότι θα φτάσει τα 940 εκατ. ευρώ.

Ορατοί οι κίνδυνοι

Στους κινδύνους, πάντως, περιλαμβάνονται πιθανή πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και «αντίθετοι άνεμοι» από το μακροοικονομικό πεδίο (κάτι που θα επηρεάσει την επιστροφή καταθέσεων, την πραγματοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κ.τλ.)

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 13 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.