ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου TIER II Κύριο

08:18 - 19 Ιουν 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου TIER II
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου TIER II από τη Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ελληνική τράπεζα άντλησε κεφάλαια ύψους 400 εκατ ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 9,75%.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90μβ.

Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75% και η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου "Agenda 2023" προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας τα  στελέχη της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ βρίσκονται στο Λονδίνο από τη περασμένη Πέμπτη και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 60 συναντήσεις με μεγάλα funds του City. Η επιτυχημένη έκδοση είναι  μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την χρηματοοικονομική κατάσταση της τράπεζας αφού είναι και η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που εκδίδει ένα αντίστοιχο ομόλογο. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυπριακή τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ με την έκδοση αντίστοιχου ομολόγου είχε αντλήσει 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,25%.

Ανάλογη κίνηση με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ λένε οι πληροφορίες θα πραγματοποιήσει και η ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα τον προσεχή Σεπτέμβριο, αφού θα προχωρήσει με τη σειρά της σε μία αντίστοιχη έκδοση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποφασισθεί το ύψος της έκδοσης. Πάντως, η διοίκηση Μυλωνά έχει μιλήσει πρόσφατα στο Λονδίνο για την έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας (Tier II), ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023 και αναμένεται να γίνει η πρώτη έκδοση μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του 2019.

Η ALPHA BANK επειδή έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα εξετάσει μετά το καλοκαίρι τη δυνατότητα έκδοσης ανάλογου ομολόγου, ενώ η EUROBANK έχει στα κεφάλαιά της ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανταλλαγής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 19 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.