ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα του 2018 για την κεφαλαιακή της ενίσχυση

07:01 - 28 Ιουλ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα του 2018 για την κεφαλαιακή της ενίσχυση
Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε κατά το τελευταίο διάστημα την επίτευξη σημαντικών εταιρικών πράξεών, οι οποίες ενίσχυσαν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας και θέτουν τις βάσεις για ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ REPORTER MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε για το 2018, τις προγραμματισμένες ενέργειες που είχε σχεδιάσει κι ανακοινώσει για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της πώληση της θυγατρικής Piraeus Bank Bulgaria  στην Βουλγαρία, η Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά ολοκλήρωσε εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών  όλες τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.

Η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που αποροφήθηκε  εξολοκλήρου από διεθνείς και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές αποτελεί την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές από ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της επενδυτικής εκπροσώπησης αποκτά ιδιαίτερη σημασία αποτελώντας  σημείο αναφοράς για την θετική στάση των επενδυτών έναντι των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας ευρύτερα.

Η έκδοση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δις της Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, εκδίδοντας το ομόλογο η Πειραιώς, άντλησε €400 εκατ. με  δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90μβ. Χαρακτηριστικό της στάσης των διεθνών επενδυτών είναι το γεγονός ότι το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Συμμετείχαν περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από πάνω από 20 χώρες συμμετείχαν στη συναλλαγή. Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75%.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα και η επιτυχημένη απορρόφησή του ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό της  και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού της  πλάνου «Agenda 2023».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς, προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά €15 δισ. έως και το 2021.

Συγκεκριμένα από τα €26,4 δισ. που ήταν το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΑ (Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων) στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 στόχος είναι να μειωθούν στα €11,3 δισ. ευρώ στο τέλος της τριετίας.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει υποβάλει η Τράπεζα στον SSM, η μείωση των €15 δις θα υλοποιηθεί κυρίως μέσα από οργανικές ενέργειες  διαχείρισης κατά €8,6 δισ. και από μη οργανικές ύψους €6,9 δισ., ενώ το υπόλοιπο θα είναι διαγραφές  €4,4 δισ. και  €1,2 δισ. οι ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας, ο στόχος είναι το 2019 το απόθεμα των ΜΕΑ  να μειωθεί κατά €3,5 δισ., το 2020, κατά €6,5 δισ. και κατά €5 δισ. το 2021.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει αποφασιστικά την απομόχλευση των κινδύνων του ισολογισμού της, με στόχο να φτάσει σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, ήτοι σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως ποσοστό των προ προβλέψεων δανείων μέχρι το τέλος 2023.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ INTRUM

Η Τράπεζα προχώρησε σε σχετική συμφωνία με την πολυεθνική εταιρία διεθνούς κύρους Intrum η οποία έτσι εισέρχεται και στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία αυτή  αποτελεί ένα προωθημένο βήμα μεγάλης εμβέλειας στην προσπάθεια που καταβάλλει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – όπως και το ευρωπαϊκό - να απελευθερωθεί από την ασφυκτική διαχείριση των ΜΕΑ, και να επικεντρωθεί στην κύρια λειτουργία αλλά και ευθύνη του που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ιδρύεται νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ποσοστό 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς. Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, €27δισ. υφιστάμενων ΜΕΑ της Τράπεζας, μαζί με νέα ΜΕΑ που θα δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και ΜΕΑ από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 10 έτη και θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχες με ανάλογες προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά. Η νέα εταιρεία θα λάβει άδεια και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη στην ελληνική αγορά τέτοια συμφωνία διαχείρισης ενώ διακρίνεται και από τις άλλες συμφωνίες καθώς δεν πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια, αλλά για μια διεθνή εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης που εισέρχεται στην Ελληνική αγορά με μακροπρόθεσμη στρατηγική για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Η Intrum είναι σήμερα ένας μεγάλος διεθνής παίκτης εξειδικευμένος στις ιδιαίτερες ανάγκες της διαχείρισης κόκκινων δανείων  με υψηλής τεχνογνωσίας διαχειριστική εμπειρία. Έχει έδρα της Στοκχόλμη και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq (Nasdaq Stockholm Large Cap), με κεφαλαιοποίηση ύψους €3 δισεκ. Είναι εξειδικευμένος πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων με παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και  περισσότερους από 9.000 εργαζομένους. Ιδρύθηκε το 1923 ως οικογενειακή επιχείρηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πάνω από 80.000 πελάτες και  ένα δίκτυο συνεργατών που επεκτείνεται σε 160 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί πλέον μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική προοπτική για τους διαχειριστές και τα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα σε διεθνές επίπεδο όπου ο χώρος αυτός σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη.

Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος 18 εταιρίες και δύο ακόμη αναμένεται να λάβουν άμεσα άδεια δημιουργώντας έτσι μια αγορά με σημαντικές προοπτικές, η οποία θα περάσει από στάδιο αναδιάταξης μέχρι να πάρει την τελική της μορφή.

Από τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί την τελευταία τριετία, ελάχιστες είναι πραγματικά ενεργές  και ορισμένες εξ αυτών ενδέχεται να μην λειτουργήσουν ποτέ αν δεν καταφέρουν να αποκτήσουν χαρτοφυλάκια προς διαχείριση.

Στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς αναμένουν ότι στην πορεία θα προκύψουν συγχωνεύσεις και εν τέλει θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν ένα σημαντικό όγκο εργασιών που αναδεικνύει τον κλάδο ως έναν από τους πιο δυναμικούς στην οικονομία.

Αν και ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική τραπεζική αγορά υποχώρησε από τα  €107 δισ. το 2016, στα  €81,8 δισ. τον Δεκέμβριο  του 2018, το ποσοστό τους παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, άνω του 45%.

Οι στόχοι που δεσμεύουν τις ελληνικές τράπεζες έναντι του SSM, αλλά και η ανάγκη να αναταχθεί η οικονομία και να απελευθερωθούν δυνάμεις που σήμερα δεσμεύονται σε προβληματικά δάνεια, δίνει την ώθηση σε δραστικές κινήσεις και σε επιτάχυνση των πρωτοβουλιών από πλευράς του τραπεζικού συστήματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΑ

Σε τρία ανέρχονται τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει ήδη διαθέσει η Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά ΜΕΑ στο πλαίσιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αγορά τέτοιων χαρτοφυλακίων αλλά και μείωσης των αποθεμάτων ΜΕΑ.

Η πρώτη πώληση αφορούσε το χαρτοφυλάκιο  «Amoeba», που περιελάμβανε την πρώτη συναλλαγή επιχειρηματικών ΜΕΑ συνολικής απαίτησης €2 δισ. Ακολούθησε το  χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών ΜΕΑ «Arctos», συνολικής απαίτησης €2,2 δισ.

Η τρίτη συναλλαγή αφορούσε χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών  δανείων  πιστωτικής απαίτησης €0,5 δισ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.