ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγωνίζονται στις λογιστικές αλχημείες οι τράπεζες

10:13 - 04 Ιουν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H πολυδιαφημιζόμενη διαφάνεια, αλλά και η δημιουργία ενιαίων κανόνων στον τραπεζικό σύστημα που θα επιφέρει η Βασιλεία ΙΙ, μάλλον δεν θα επαληθευτούν, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν λογιστικά τρικ στους ισολογισμούς τους και τις λογιστικές τους καταστάσεις, όπως πράττουν βεβαίως και με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζουν τις πρακτικές των αλχημειών ώστε να διαμορφώσουν κατά το δοκούν τα οικονομικά τους μεγέθη.

Η ΤτΕ γνωρίζει αυτές τις παραμέτρους, ωστόσο επειδή καμία ελληνική τράπεζα δεν πληρεί τα ανώτερα ποιοτικά στάνταρ, έχει κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών.

Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα καταλήγουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν ότι με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα οι τράπεζες αντί να εφαρμόζουν ενιαίους κανόνες, συνεχίζουν να αξιολογούν ειδικού βάρους οικονομικούς δείκτες, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – NPL – κατά το δοκούν.

Οι τραπεζίτες πάντως εμφανίζονται προβληματισμένοι όσον αφορά την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι «αντί να απλοποιεί διαδικασίες, τις καθιστά πιο περίπλοκες, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εφαρμόζουν διάφορες πρακτικές και να αναζητούν παράθυρα μετρίασης των όποιων δυσμενών επιπτώσεων».

Τα μελανά σημεία

Σύμφωνα με τραπεζίτες, αν αξιολογηθούν τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ με τα οικονομικά μεγέθη που εμφανίζουν οι τράπεζες, π.χ. στις λογιστικές καταστάσεις των τριμήνων όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ταυτοποιούνται.

Το μοντέλο απομείωσης των δανείων επίσης εμφανίζει πολλές παραλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

Υπάρχουν τράπεζες που απομειώνουν δάνειαμε πολύ διαφορετικό τρόπο παρ΄ ότι έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν τις αρχές των διεθνών χρηματοοικονομικών προτύπων.

Επίσης αποτελεί παράδοξο πως π.χ. είναι δυνατό οι τράπεζες να ακολουθούν επιθετική τιμολογιακή πολιτική στα δάνεια μειώνοντας επιτόκια και το margin να αυξάνεται.

Στην περίπτωση αυτή είναι εξόφθαλμη η τακτική των τραπεζών να επιμερίζουν τις απώλειες των πρώτων ετών έως το πέρας του δανείου μετριάζοντας έτσι δραστικά τις πραγματικές απώλειες εσόδων των πρώτων ετών λόγω της τιμολογιακής πολιτικής.

Επίσης, στις καθυστερήσεις υπάρχουν αλλοιώσεις καθώς οιτράπεζες χρησιμοποιούν τα παράθυρα του νόμου 2076 περί παύσης εκτοκισμού και έτσι αλλοιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανείων.

Οι επιπτώσεις

Έως και 300-400 εκατ ευρώ επιπρόσθετο κεφάλαιο θα υποχρεωθούν οι ελληνικές τράπεζες να δεσμεύσουν λόγω της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ.

Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να προκύψουν και οφέλη, καθώς θα απελευθερωθεί και κεφάλαιο λόγω της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων δανείων.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί και με δεδομένο ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν αυτομάτως στην standard έκδοση των 3 επιπέδων που έχουν διαμορφωθεί, προκύπτει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών.

Κατ΄ ουσία οι περισσότερες τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και το «μη δεσμευμένο» τους κεφάλαιο ώστε να πληρούν τα standards που θέτει η Βασιλεία ΙΙ.

Σύμφωνα με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, η κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών θα μεταβληθεί και κατ΄ ουσία οι περισσότερες τράπεζες θα διαθέτουν λιγότερα κεφάλαια από αυτά που εμφανίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι για την Εθνική θα συμβάλει σε μικρή απελευθέρωση κεφαλαίου περί τα50εκατ ευρώ, στην Alpha θα προκύψει επιβάρυνση περίπου 80εκατ ευρώ , στην ΑΤΕ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 50 έως και 100 εκατ ευρώ , στην Emporiki περίπου 50εκατ ευρώ.

Κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες με μεγάλα χαρτοφυλάκια στεγαστικών, ενώ θα εμφανίσουν απώλειες όσες διαθέτουν μεγάλα ποσοστά δανείων σε επιχειρηματικάκαι υπό όρους στα καταναλωτικά.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.