ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Εγκρίθηκε η συμφωνία με PIMCO για το project Pillar

20:12 - 30 Αυγ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Eurobank: Εγκρίθηκε η συμφωνία με PIMCO για το project Pillar
Την έγκριση SRT (Significant Risk Transfer) από τον SSM για το project Pillar έλαβε σήμερα η Eurobank. Πρόκειται για την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ στην PIMCO.

Μετά την παραπάνω έγκριση, η τράπεζα μπορεί να διατηρήσει το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης της παραπάνω τιτλοποίησης, η ονομαστική αξία των οποίων είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ όπως σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, θα φέρει κουπόνι 1,85%.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την PIMCO για την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ (project Cairo), αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις υπολογίζεται ότι θα δοθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται και η δεσμευτική συμφωνία με την Pimco για την FPS.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, επισημάνθηκε ότι στόχος είναι ο δείκτης NPEs να υποχωρήσει στο 15,9% στα τέλη της χρονιάς, στο 12,7% στα τέλη του 2020 και στο 8,8% στα τέλη του 2021. Τονίστηκε ότι δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος μείωσης των NPEs θα γίνει φέτος τα επόμενα δυο χρόνια η μείωση των προβληματικών δανείων (1,3 δισ. το 2020 και 1,7 δισ. ευρώ) θα είναι κυρίως οργανική (αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις και διαγραφές).

Τονίζεται ότι φέτος καταγράφεται μείωση των κόκκινων δανείων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, ενώ στο β’ εξάμηνο αναμένεται η οργανική μείωση των NPEs να φτάσει το 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Εξηγήθηκε, δε, ότι δόθηκαν καλύτερα προϊόντα σε κρίσιμους τομείς, όπως τα στεγαστικά και αυτό βοήθησε να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις. Επιπρόσθετα η ενίσχυση των αξιών στην κτηματαγορά λειτούργησε ενισχυτικά στη διάθεση των δανειοληπτών να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Εκτιμήθηκε ότι η τάση θα είναι θετική σε ότι αφορά αυτή την εικόνα και ότι θα υπάρχει χαμηλότερη ροή νέων προβληματικών δανείων.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων σημειώθηκε ότι ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ και είναι στο όριο που επιτρέπουν οι αρχές.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια τονίστηκε η ισχυρή θέση της τράπεζας με το δείκτη CET1 (πλήρης εφαρμογή) να διαμορφώνεται στο 15,9% και το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Αναφορικά με την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας επισημάνθηκε ότι η πλήρης άρση των capital controls τονώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.