ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Σχέδιο «Hercules» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

09:31 - 19 Σεπ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Σχέδιο «Hercules» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
Η κυβέρνηση αναμένει έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα μοντέλο προστασίας ενεργητικού (APS) με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων

Το σχέδιο ονομάζεται «Hercules Project» και είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία. Στόχος είναι η βοήθεια προς τις τράπεζες προκειμένου να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

Όπως δήλωσαν τραπεζίτες στο Reuters, οι τράπεζες επεξεργάζονται μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται να φτάσει στα 80 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να καθαρίσει κόκκινα δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν», δήλωσε ένας τραπεζίτης στο πρακτορείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, ακόμα, την  δημιουργία SPVs που θα εκδώσουν ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις.

Την επιτάχυνση της διαδικασίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. 

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές αναμένουν σύντομα την έγκριση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα πιστοποιεί ότι το σχέδιο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.