ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ-LSE: Το μέλλον της πολιτικής στη Μ.Βρετανία μετά το Brexit

14:33 - 07 Οκτ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΕ-LSE: Το μέλλον της πολιτικής στη Μ.Βρετανία μετά το Brexit
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της πολιτικής στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit».

Στην τέταρτη κατά σειρά για το 2019 διάλεξη που διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory), με στόχο την προώθηση του διαλόγου σε μείζονος σημασίας ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, ο Tony Travers, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής του LSE θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του επερχόμενου Brexit.

Ο Tony Travers μέσω μίας ιστορικής αναδρομής θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε δυσκολίες να ενταχθεί στην ΕΟΚ και πώς, 43 χρόνια έπειτα, οδηγήθηκε στο ψήφισμα υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο όσον αφορά στην εφαρμογή του Brexit διερευνώντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μία κατεξοχήν σταθερή και μετριοπαθής δημοκρατία, παρακολουθεί μία μεταμόρφωση στο (άγραφό) του Σύνταγμα χωρίς καμία βεβαιότητα ως προς την έκβαση του Brexit. Υπό το πρίσμα των γεγονότων της 31ης Οκτωβρίου, θα πρέπει –με τον ένα ή άλλο τρόπο- να επανακαθορίσει τις σχέσεις του όχι μόνο με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και με άλλα κράτη και ομάδες. Τίποτα δεν θα επιλυθεί βραχυπρόθεσμα, γεγονός που προκαλεί σοβαρή αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις ΗΒ-ΕΕ αλλά και στην ασφάλεια και τις διπλωματικές σχέσεις. Τέλος, θα επιχειρήσει να κάνει άλμα στο μέλλον διερευνώντας τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory), και σχολιάζει ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45μ.μ. στο Μέγαρο Καρατζά, Αιόλου 82-84. 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εγγραφή είναι απαραίτητη εδώ

Βιογραφικα Ομιλητων

Ο Tony Travers είναι Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής του LSE και Διευθυντής του LSE στο Λονδίνο. Στα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η τοπική και περιφερειακή κυβέρνηση, οι εκλογές και η μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Παρέχει συχνά συμβουλευτικές υπηρεσίες σε υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, επιλεγμένες επιτροπές και δεξαμενές σκέψης. Παρέχει εξειδικευμένες αναλύσεις στον Τύπο και εμφανίζεται τακτικά σε μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα ως εμπειρογνώμονας. Είναι πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου της βρετανικής κυβέρνησης Government@LSE και τακτικός φιλοξενούμενος στο τηλεοπτικό πρόγραμμα και σειρά podcast της κυβέρνησης για τις τρέχουσες υποθέσεις (The HotSeat). Έχει γράψει αρκετά βιβλία, με πιο πρόσφατο το 'London's Boroughs at 50'.

Αλέξης Παπαχελάς

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Εργάστηκε ως ανταποκριτής για διάφορες εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998. Συμπαρουσίασε την εκπομπή «Μαύρο Κουτί» και εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα».  Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς: τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015. Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και συμπαρουσιαστής της εκπομπής ΙΣΤΟΡΙΕΣ στο ΣΚΑΙ.

Kevin Featherstone

Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, κάτοχος της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory). Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.