ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Μπαράζ χρεώσεων σε συναλλαγές και υπηρεσίες - Τέλος η δωρεάν ανανέωση κάρτας

11:01 - 09 Οκτ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Μπαράζ χρεώσεων σε συναλλαγές και υπηρεσίες - Τέλος η δωρεάν ανανέωση κάρτας
Στην επιβολή ποικίλων νέων χρεώσεων έχουν καταφύγει οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να περιορίσουν τις συναλλαγές μέσω καταστημάτων και να ωθήσουν τους καταναλωτές στην χρήση της ηλεκτρονικής οδού. Ωστόσο, οι υψηλοί στόχοι κερδοφορίας έχουν ως συνέπεια την επιβολή τσουχτερών προμηθειών όχι μόνο στις απλές τραπεζικές συναλλαγές αλλά και σε μια σειρά υπηρεσιών που ως τώρα παρέχονταν δωρεάν.

Οι επενδύσεις των τελευταίων ετών σε - φθηνότερα - εναλλακτικά δίκτυα, αποτελεί μέρος της τακτικής των τραπεζών να αντισταθμίσουν τα μειωμένα έσοδα από τους τόκους. Ωστόσο, η προώθηση των εν λόγω δικτύων συνοδεύτηκε από αυξημένο «καπέλο» σε συναλλαγές και υπηρεσίες, προκαλώντας την αντίδραση των λιγότερο εξοικειωμένων με την τεχνολογία καταναλωτών.

Πέραν της προμήθειας 3-5 ευρώ που επιβλήθηκε το καλοκαίρι σε οποιαδήποτε ανάληψη μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα δεν απαιτούσαν αντίτιμο. Μεταξύ αυτών η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM.

Ενδεικτικά, Alpha Bank, χρεώνει την πληρωμή πιστωτικών καρτών μέσω του καταστήματος με 3 ευρώ τη συναλλαγή εάν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και με 5 ευρώ εάν η πληρωμή γίνει με μετρητά.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα χρεώνει 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, και 0,15 ευρώ την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και στο ΑΤΜ της ίδιας της τράπεζας.

Η Eurobank επιβαρύνει τον καταναλωτή με 3 ευρώ για την επανέκδοση του PIN, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται από όλες τις τράπεζες η τακτική ανανέωση της χρεωστικής κάρτας αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.

Κοινή είναι πλέον και η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, με το κόστος διαμορφώνεται στα 25-30 ευρώ για τις απλές MasterCard ή Visa, ενίοτε με δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο. Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, ωστόσο για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.