ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC για «Ηρακλής»: Οικονομικά βιώσιμο- Ευνοεί το κλίμα στις αγορές

13:35 - 11 Οκτ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
HSBC για «Ηρακλής»: Οικονομικά βιώσιμο- Ευνοεί το κλίμα στις αγορές
«Οικονομικά βιώσιμο» χαρακτηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής» η HSBC, η οποία θεωρεί ότι με αυτό θα αλλάξει την εικόνα των ελληνικών τραπεζών στην αγορά.

Η τράπεζα σε αξιολόγησή της σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του οίκου) και χάνουν κερδοφορία (60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά την HSBC). Ωστόσο, το κεφαλαιακό κέρδος, όπως παρατηρεί, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διευκόλυνση της συναλλαγής. Η εγγύηση της κυβέρνησης μπορεί με τη σειρά της να βελτιώσει την τιμολόγηση πέρα απ’ όσο υπολογίζει η τράπεζα.

Η συνολική εκτίμηση αποτιμάται στο ότι «ο "Ηρακλής" είναι οικονομικά βιώσιμος καθώς τα οφέλη έναντι του κόστους, αν συγκριθεί με μια απλή τιτλοποίηση, υπερκαλύπτουν τα αρνητικά στοιχεία».

Σε σύγκριση τώρα με τα υφιστάμενα σχέδια, η τράπεζα σημειώνει ότι «Τα NPEs θα πέσουν κατά 36% επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 1,5 χρόνο» έναντι του βασικού σεναρίου της HSBC. Όσον αφορά τα κέρδη «θα αυξηθούν κατά 15% με τον ROTE στο 5,5%» έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020». «Από τη συναλλαγή εκτιμάται να προκύψει απώλεια κατά 230 μονάδες βάσης κάτι που κάνει τις τράπεζες 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (PTBV)», προσθέτει.

Η HSBC δηλώνει υποστηρικτής των ελληνικών τραπεζών, αφού σημειώνει ότι «συντασσόμαστε με τη μειονότητα και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν επιτυχημένα τα σχέδιά τους για την μείωση των κόκκινων δανείων». Και εδώ έρχεται ο ρόλος του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο, όπως αναφέρει, «θα βοηθήσει να αλλάξουν κάποιες από τις αμφιβολίες της πλειοψηφίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 11 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.