ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περισσότερο τολμηρές ενέργειες από τις τράπεζες ζητά η κυβέρνηση

15:09 - 05 Νοε 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Περισσότερο τολμηρές ενέργειες από τις τράπεζες ζητά η κυβέρνηση
Στο ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων και στην πορεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας, το οποίο «ξαναβρίσκει το βηματισμό του» στάθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls».

Αναφερόμενος στο «Σχέδιο Ηρακλής», μίλησε για απαλλαγή από τον ισολογισμό των τραπεζών, κόκκινων δανείων ύψους τριάντα δισ. ευρώ, όσο και το κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται στις αγορές για την εθνική οικονομία, με χαμηλότερα επιτόκια, «γεγονός που δίνει στις τράπεζες την απαραίτητη πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια». Ακόμα, στάθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που, πέραν των άλλων, θα μειώσει το διοικητικό κόστος των τραπεζών.

Για το «καυτό» ζήτημα των χρεώσεων των τραπεζών, οι οποίες ήταν να εφαρμοστούν από την 1η Νοεμβρίου αλλά τελικά αποσύρθηκαν, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις που είχαν δρομολογηθεί», έκανε λόγο για ένα πρώτο θετικό βήμα από την πλευρά των τραπεζών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες».

Κόκκινα δάνεια - Προστασία α' κατοικίας

Σχετικά με τις διατάξεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα στη Βουλή, με τις οποίες διευρύνει την προστασία της κύριας κατοικίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε τα εξής:

«- Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.

- Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.

- Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μη χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.

- Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.

- Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25ετίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.