ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών καθορίζουν το επενδυτικό κλίμα

09:11 - 18 Νοε 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών καθορίζουν το επενδυτικό κλίμα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνουν των τεσσάρων τραπεζών, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν από την Alpha Bank, στις 19 του μήνα, ενώ ακολουθούν στις 21 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Ο κύκλος των ανακοινώσεων κλείνει με την Τράπεζα Πειραιώς, στις 22 Νοεμβρίου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στην εξέλιξη της τραπεζικής κερδοφορίας, ενώ θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στην κατεύθυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αξιοποιώντας και το σχέδιο «Ηρακλής»

Όπως τόνισε και η Euroxx σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, οι τράπεζες ευνοούνται πλέον επειδή έχουν στη διάθεσή τους ένα διευρυμένο «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ενεργοποιείται πολύ σύντομα το σχέδιο «Ηρακλής».

Η Euroxx εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του κλάδου και προχώρησε σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διατηρώντας για όλες τη σύσταση «overweight» και έχοντας ως κορυφαίες επιλογές τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Η τιμή - στόχος για την Alpha Bank ορίζεται σε 2,30 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank σε 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 3,80 ευρώ από 3 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ.

Θετικοί καταλύτες για τις τράπεζες είναι, κατά την Euroxx, το θετικό μακροοικονομικό/πολιτικό περιβάλλον, οι προσδοκίες για συστημική λύση για τη μείωση των NPEs, η βελτίωση στον κλάδο των ακινήτων που δίνει ώθηση στην τιμολόγηση των εξασφαλίσεων, η συνεχιζόμενη μείωση στα κόστη, η ανάκαμψη των προμηθειών, οι προσδοκίες για υψηλότερη ρευστότητα μετά την πλήρη κατάργηση των capital controls και η στήριξη των αποτιμήσεων από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι δεν αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια χαρακτηρίζονται δύσκολοι, αλλά μπορούν να επιτευχθούν. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν  σταδιακά το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περισσότερο από 63% το 2021. Αυτή η μείωση θα διευκολυνθεί από το σχέδιο «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την εμπειρία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν στα 714 εκατ. ευρώ το 2019, καθώς η Euroxx ανεβάζει την πρόβλεψή της, που ήταν για 609 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη θα αυξηθούν στα 855 εκατ. ευρώ το 2020 και σε 1,033 δισ. ευρώ το 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:13 - 18 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.