ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Credit positive το σχέδιο της Alpha Bank για NPEs

10:02 - 25 Νοε 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody’s: Credit positive το σχέδιο της Alpha Bank για NPEs
«Πιστωτικά θετικό» (credit positive) είναι σύμφωνα με την Moody’s το σχέδιο της Alpha Bank για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων σε 2,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022, από 19,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από τον οίκο αξιολόγησης με αυτόν τον τρόπο, διότι αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της τράπεζας μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου των NPEs.

Παρότι οδηγεί σε μείωση κατά 350 μονάδες του δείκτη κεφαλαίων CET 1, το σχέδιο συνδυασμένο με άλλες κινήσεις που σχετίζονται με την λειτουργία και μέσω μιας στρατηγικής που επικεντρώνεται στον πελάτη, θα απελευθερώσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και θα της επιτρέψει να αυξήσει τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα στηρίξει τα οργανικά κέρδη.

Η Moody’s σημειώνει ότι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου θα μειώσει σημαντικά το κόστος ρίσκου (cost of risk) σε κάτω από 70 μονάδες βάσης ως το 2022 από περίπου 200 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, βελτιώνοντας την κερδοφορία. Η Alpha Bank στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίων 9% το 2022 από κάτω του 1% σήμερα.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια και την αναμενόμενη μείωση του CET 1 κατά 350 μονάδες βάσης από το περίπου 18,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνεται ότι η τράπεζα ετοιμάζει την αύξηση του κεφαλαίου Tier 2 ως το 2022 κατά πάνω από 200 μονάδες βάσης, ώστε να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια. Στοχεύει σε δείκτη CET 1 γύρω στο 15% και σε ένα συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου στο 17% στα τέλη του 2022, αν και η Moody’s εκτιμά ότι η ποιότητα κεφαλαίων θα υποχωρήσει ελαφρά.

Η αναβαλλόμενη φορολογία που αντιστοιχούσε περί στο 48% του δείκτη CET1 τον Σεπτέμβριο (από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών), εκτιμάται από τη Moody’s ότι θα αυξηθεί περίπου στο 62% το 2022, μετά την τιτλοποίηση. Ωστόσο ο οίκος περιμένει μετά την ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού να αυξηθούν οι χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία και να στηριχθεί η οργανική κερδοφορία μετά το 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.