ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Αδύναμες αλλά με θετικές προοπτικές οι ελληνικές τράπεζες

17:27 - 05 Δεκ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Fitch: Αδύναμες αλλά με θετικές προοπτικές οι ελληνικές τράπεζες
«Η αναιμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα πολύ χαμηλά επιτόκια ασκούν πιέσεις στις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης», αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Ο οίκος σε γενικές γραμμές διακρίνει αρνητικές προοπτικές για το 2020, ωστόσο, ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες βλέπει θετική πορεία. «Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αντανακλούν τις προσδοκίες μας ότι το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020, καθώς συνεχίζεται η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η Fitch Ratings προβλέπει αύξηση των πιστωτικών ζημιών, όχι όμως απότομη άνοδο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς, όπως σημειώνει «τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι συνθήκες χαμηλών επιτοκίων βοηθούν τους δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους».

Η εικόνα στη Νότια Ευρώπη

«Αναμένουμε ότι οι τράπεζες των χωρών στη Νότια Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνουν τα υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς τα χαμηλά επιτόκια διατηρούν τη ζήτηση από τους επενδυτές», επισημαίνει ο οίκος.

«Καμπανάκι» στη Γερμανία

«Εντός της περιοχής, αναθεωρήσαμε τις προοπτικές για τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο σε αρνητικές, καθώς δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς παραμένουν περισσότερο ευάλωτα έναντι των υπολοίπων τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στις επιδεινούμενες συνθήκες. Αναμένουμε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,9% το 2020, εν μέσω της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις γερμανικές τράπεζες να διατηρήσουν τους δυναμικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης της προηγούμενης διετίας», τονίζει η Fitch.

Αντίθετα, θετικά αναθεώρησε την προοπτική για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, σε σταθερή από αρνητική, καθώς αναμένει «σταθεροποίηση των επιδόσεων για τις ιταλικές τράπεζες και διακρίνει περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 05 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.