ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαντζηνικολάου: Η Ελλάδα χρειάζεται «επενδυτική έκρηξη» και οι τράπεζες...είναι εδώ!

19:00 - 14 Ιαν 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χαντζηνικολάου: Η Ελλάδα χρειάζεται «επενδυτική έκρηξη» και οι τράπεζες...είναι εδώ!
Την πεποίθησή του πως οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες και αρκετά ισχυρές να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η «επενδυτική έκρηξη» που έχει ανάγκη η χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

"Υπάρχει ανάγκη για «επενδυτική έκρηξη» στη χώρα, μετά τη δεκαετή κρίση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 25%", τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, για να προσθέσει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να βοηθήσουν να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος.

Ο νέος ρόλος των τραπεζών

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα o κ. Χαντζηνικολάου εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις στην τεχνολογία, στον τρόπο συναλλαγών και στην ενίσχυση των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων, αλλάζει τον ρόλο των τραπεζών τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

Έτσι, από μια σχέση που περιορίζεται στις καταθέσεις και στον δανεισμό, οι τράπεζες πλέον διαδραματίζουν συμβουλευτικό κυρίως ρόλο για τα νοικοκυριά και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό τους δίνει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον πελάτη και ενίσχυσης της διαπροσωπικής τους σχέσης με τον απλό μέσο πολίτη, με ό,τι θετικό συνεπάγεται, στην προσπάθεια όχι μόνο να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα ακόμη πιο στενή και προσωπική σχέση, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Έδωσε επίσης έμφαση στην έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που διευρύνεται δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες και στην Ελλάδα να έχουν ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία πέραν των οικονομικών χορηγιών, καθώς και στην μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε στην χώρα μας στον τομέα Εταιρικής Διακυβέρνησης, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην λειτουργία των τραπεζών.

Το Σχέδιο «Ηρακλής»

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων επισήμανε ότι το Σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που μαζί με τις επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω δραστική μείωση τους. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον, ενώ είπε επίσης ότι απαιτείται ακόμα προσπάθεια και χρόνος προκειμένου τα κόκκινα δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5% που κυμαίνονται στην ευρωζώνη.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε επίσης την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της ποινικής ευθύνης όσων τραπεζικών στελεχών, κυρίως μεσαίων, ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δηλαδή αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, τιτλοποιήσεις).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.