ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 500 εκατ. με swap ομολόγων

21:07 - 20 Ιαν 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 500 εκατ. με swap ομολόγων
Στην ανταλλαγή ομολόγων του Δημοσίου ύψους 3,31 δισ. ευρώ, λήξης έως και το 2026, τα οποία βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, με νέους, 30ετείς τίτλους, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο. Η κίνηση αποφέρει στην Εθνική Τράπεζα έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Το Bloomberg επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος και υπογραμμίζει πως τα νέα, 30ετή ομόλογα έχουν κουπόνι 3,25% και απόδοση της τάξης του 2,5% και έρχονται να αντικαταστήσουν κρατικά ομόλογα, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,28 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά είχαν εκδοθεί προκειμένου να απαλλαγεί ο ισολογισμός της Εθνικής Τράπεζας από το Titlos, ένα swap (συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων) που είχε αποκτήσει η τράπεζα το 2008.

Η σχετική απόφαση του Δημοσίου για την ανταλλαγή αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, στο Φύλλο Εφημερίδας της κυβέρνησης.

Το ελληνικό Δημόσιο είχε κάνει το swap Titlos με την Goldman Sachs πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από δάνεια σε γιεν που είχαν συναφθεί παλαιότερα και επιβάρυναν το χρέος και το οποίο περιήλθε στη συνέχεια στην Εθνική Τράπεζα.

Στις αρχές του 2019 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ακύρωσε το swap, αναπόσβεστης αξίας 4,03 δισ. ευρώ και σε αντάλλαγμα έδωσε στην Εθνική Τράπεζα τρία ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ. Με την ακύρωση, το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε τη μείωση του χρέους κατά 724 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή η διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας του Titlos και της ονομαστικής αξίας των τριών ομολόγων που έδωσε ως αντάλλαγμα στην τράπεζα.

Τα έκτακτα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα καλύψουν ενδεχόμενη ζημιά από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και τη ζημιά από την τιτλοποίηση NPEs που σχεδιάζει η τράπεζα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.