ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραβίας: Η Eurobank χρηματοδότης της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης

00:45 - 18 Φεβ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καραβίας: Η Eurobank χρηματοδότης της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης
Ισχυρή συμμετοχή της Eurobank σε επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμάτων ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, στην εκδήλωση των Growth Awards.

Ο κ. Καραβίας ανάφερε πως η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας, καθώς βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και ιδιαίτερα στο ζήτημα των απορριμάτων "μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, που πρέπει να καλύψουμε".

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η Eurobank, που σε συνεργασία με την Grant Thornton έδωσε και πάλι φέτος τα Growth Awards, θα παρουσιάσει σύντομα μελέτη για τη διαχείριση απορριμάτων, ενώ θα συνδράμει χρηματοδοτώντας συγκεκριμένα projects, στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης.

Σημείωσε πως το ζήτημα είναι κομβικό για την πορεία της χώρας και επηρεάζει ακόμη και τον τουρισμό της, καθώς οι τουρίστες επιζητούν το "πράσινο αποτύπωμα", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στις χώρες που επισκέπτονται.

Η Ελλάδα, όμως, έχει ακόμη 53 παράνομες χωματερές, "τρώει" πρόστιμα από την ΕΕ για το κακό επίπεδο που βρίσκεται.

Παράλληλα, πρέπει ανα σημειωθεί πως η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης αυξήθηκε κατά 25%, μεταξύ 2009 και 2017 στην Ευρωζώνη, αλλά μειώθηκε κατά 35% για την Ελλάδα. Ειδικά, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς το 2017, από το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν, το 80% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% ανακτήθηκε έναντι μέσου όρου 46 % στην ΕΕ.

"Με δεδομένο ότι η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση μπορούν να απορροφήσουν δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ και η Ελλάδα μπορεί να υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις σε έργα που θα ωριμάσουν σχετικά γρήγορα, η Eurobank ορίζει τους δύο παραπάνω τομείς ως υψηλού ενδιαφέροντος για νέες χορηγήσεις", τόνισε ο κ. Καραβίας, υπογραμμίζοντας πως η αναβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί παγκοσμίως κορυφαία επιχειρηματική τάση.

Να σημειωθεί πως την τελευταία τριετία η Eurobank αύξησε κατά 170% τις δανειοδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να τις διπλασιάσει έως το 2023.

Βιοδιασπώμενες κάρτες

Αξίζει να τονίσουμε τέλος πως η Eurobank θα γίνει σύντομα η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα βάλει τέλος στις πλαστικές κάρτες.

Όπως ανακοίνωσε ο Φωκίων Καραβίας έχει ήδη αποφασιστεί ότι όλες οι πλαστικές κάρτες της Eurobank, πιστωτικές και χρεωστικές, θα αντικατασταθούν με οικολογικές, βιοδιασπώμενες κάρτες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:51 - 18 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.