ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's για «Ηρακλή»: Δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικών πόρων για τις τράπεζες

17:45 - 17 Μαρ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody's για «Ηρακλή»: Δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικών πόρων για τις τράπεζες
«Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα επεκταθεί περαιτέρω εντός της ελληνικής αγοράς NPE, καθώς αναμένεται να διατηρηθεί η μεγαλύτερη διαφάνεια και η βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων», αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody's.

«Ο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να βελτιώσουν τη φερεγγυότητά τους», σχολίασε ο Νώντας Νικολαίδης, VP-Senior Credit Officer στην Moody's και τονίζει ότι «Θα τους δώσει τη δυνατότητα να διοχετεύσουν τους σημαντικούς πόρους που μέχρι στιγμής δέσμευαν για τη μείωση των NPE’s στην αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας την κερδοφορία τους από τη βασική δραστηριότητα».

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να τιτλοποιήσουν σημαντικά τμήματα των χαρτοφυλακίων των NPEs μέσω του προγράμματος «Ηρακλής». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα NPE’s ανέρχονταν στα 71,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο 42,1% του συνόλου των δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο «Ηρακλής» θα επεκταθεί περαιτέρω εντός της ελληνικής αγοράς NPE, καθώς αναμένεται να διατηρηθεί η μεγαλύτερη διαφάνεια και η βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων», αναφέρεται στην ανάλυση.

Παράλληλα, το σχέδιο «προστατεύει τους κατόχους senior τίτλων, ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντά τους (που είναι η μεγιστοποίηση των έγκαιρων ανακτήσεων υποκείμενων ενεργητικών από τη διαδικασία εκκαθάρισης) με αυτά των βασικών αντισυμβαλλόμενων, όπως των εταιρειών διαχείρισης. Ο διορισμός ανεξάρτητου διαχειριστή θα αμβλύνει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των δημιουργών και των κατόχων senior τίτλων. Η κρατική εγγύηση θα προστατεύσει τους senior τίτλους έναντι της μη πληρωμής κεφαλαίου ή τόκων και είναι άνευ όρων, αμετάκλητη και σε πρώτη ζήτηση».

Όπως σημειώνει η Mοnica Curti, VP-Senior Credit Officer της Moody's, «συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια - υπάρχει περιορισμένο εύρος στοιχείων σχετικά με τις ανακτήσεις εγγυήσεων και το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών, που είναι κρίσιμοι παράγοντες για τις τιτλοποιήσεις των NPEs». Η ίδια συμπληρώνει ότι «οι βασικοί αντισυμβαλλόμενοι έχουν σχετικά περιορισμένη εμπειρία σε τέτοιου είδους συναλλαγές. Για τον τραπεζικό τομέα, ο «Ηρακλής» θα έχει κόστος καθώς τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια NPE’s θα πωληθούν κάτω από την καθαρή αξία τους, επηρεάζοντας αρνητικά την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.