ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις προχωρά η αναδιάρθρωση δανείων λόγω κορονοϊού

11:14 - 26 Μαρ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κάτω από ποιες προϋποθέσεις προχωρά η αναδιάρθρωση δανείων λόγω κορονοϊού
Το δρόμο για αναδιαρθρώσεις δανείων συνεπών επιχειρήσεων, που πλήττονται από τον κορονοϊό, χωρίς να τα ταξινομούν στα δάνεια αμφίβολης είσπραξης, ανοίγει για τις τράπεζες σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Η παροχή ευελιξίας στο υφιστάμενο πλαίσιο κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των πρώτων μέτρων, που ανακοίνωσαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority- EBA).

Οι ανακοινώσεις ανέφεραν ότι η χαλάρωση επέρχεται, χωρίς να επηρεάζεται η εφαρμογή από τις τράπεζες αξιόπιστων πιστοληπτικών κριτηρίων και κατάλληλων πολιτικών για την αναγνώριση και κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μετά τη χαλάρωση του πλαισίου, οι εγχώριες τράπεζες ανακοίνωσαν αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις κλάδων (μεταφορές, τουρισμός, εμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία κ.ά.), που πλήττονται άμεσα από την κρίση. Ακολούθησε η παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων για νοικοκυριά, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση.

Οι παραπάνω διευκολύνσεις αναστολής καταβολής δόσεων δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) ή στην αύξηση των προβλέψεων για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου (IFRS 9), εφόσον πληρούνται κάποια βασικά κριτήρια.

Βασικές προϋποθέσεις

Οι διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη συνέπεια στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων (ιστορικό εξυπηρέτησης δόσεων κεφαλαίου πριν την πανδημία) δεν θα οδηγούν σε αύξηση των δανείων αμφίβολης είσπραξης.

Έτσι, προκύπτει σημαντική διάκριση, μεταξύ των ενήμερων δανειοληπτών, καθώς τυπικά ενήμερα είναι και δάνεια, τα οποία έχουν ρυθμιστεί και ο δανειολήπτης δεν είχε καταβάλει πριν την πανδημία καμία δόση κεφαλαίου.

Παράλληλα, η καθαρή παρούσα αξία των δανειακών απαιτήσεων θα πρέπει να παραμείνει η ίδια μετά την αναδιάρθρωση του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί σε επιχείρηση επιμήκυνση χρόνου πληρωμής για 12 μήνες, αλλά από την παραπάνω διευκόλυνση δεν θα πληγεί η απαίτηση της τράπεζας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Για τις αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, όπως ορίζονται από το IFRS 9, η EBA βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (ESMA).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.