ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη JPMorgan-ΤτΕ: Τα σχέδια του ελληνικού τραπεζικού κλάδου Κύριο

13:00 - 05 Μαϊ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τηλεδιάσκεψη JPMorgan-ΤτΕ: Τα σχέδια του ελληνικού τραπεζικού κλάδου
Τηλεδιάσκεψη για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους λόγω της πανδημίας είχαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co με τον Σπυρίδωνα Πατελιά, επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η ποιότητα του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ενώ δίνεται η μάχη για αισθητή συρρίκνωση του όγκου τους, και η πρόταση της ΤτΕ για μία πανευρωπαϊκή bad bank. Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου για τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTCs).

Η συζήτηση έγινε στη βάση των εκτιμήσεων για απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών στο πρόγραμμα σταθερότητας κάνει λόγο για ύφεση από 4,7% έως 7,9%, ωστόσο ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση η ύφεση θα είναι βαθιά και επομένως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν. Παρόλα αυτά, όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη, η κρίση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για να γίνουν ταχύτερα και πιο τολμηρά βήματα, όπως αυτά που αφορούν την bad bank και τα DTCs.

Tα κυριότερα σημεία της συζήτησης:

  • Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για ακριβείς προβλέψεις, πρόσφατες αναφορές ειδικών κάνουν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια έως και 10 δισ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση έδρασε γρήγορα και δυναμικά και αυτό σε συνδυασμό με την ευελιξία που προσφέρουν στις τράπεζες οι εποπτικές αρχές, δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να συνεχίσουν να δανείζουν. Θα χρειαστεί ωστόσο πιθανότατα να αναγνωρίσουν και νέους κινδύνους.
  • Η ΤτΕ επιμένει ότι ο «Ηρακλής», αν και σημαντικότατο βήμα, δεν μπορεί να δώσει μόνος λύση στο πρόβλημα, ειδικά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον όπως το σημερινό, στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό και από ξένες τράπεζες στις τιτλοποιήσεις NPLs. Eίναι απαραίτητη λοιπόν σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα μία πιο ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση όπως αυτή της bad bank. Προτάσεις της ΤτΕ μπορεί να δοθούν στη δημοσιότητα το προσεχές διάστημα.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 05 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.