ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Ρευστότητα 34 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες, μέσω ΕΚΤ

12:27 - 11 Μαϊ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Citi: Ρευστότητα 34 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες, μέσω ΕΚΤ
Η Citigroup... αποθεώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και εκτιμά πως η ρευστότητα που θα αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα προγράμματά της θα σπάσουν κάθε ρεκόρ.

Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας υπολογίζουνν πως το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα εργαλεία της ΕΚΤ θα αγγίξει το 1 τρισ. ευρώ, με το μισό αυτού του ποσού να αντλείται τον Ιούνιο.

Το ευχάριστο είναι πως στο "κάδρο" αυτό εμφανίζονται και οι ελληνικές τράπεζες, που σύμφωνα με τη Citi, αναμένεται να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εργαλείο αυτό της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνεται, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που είναι πλέον επιλέξιμα για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ αυξάνει σημαντικά την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών. Τα δάνεια TLTRO-III έχουν γίνει πιο ελκυστικά, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται εξαιρετικά χαμηλά.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Citi αναφέρει πως τα επιλέξιμα δάνεια διαμορφώνονται στα 92 δισ. ευρώ, και το 50% αυτών μπορούν να γίνουν αποδεκτά (σύμφωνα με τους κανόνες) δηλαδή 46 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα εκκρεμή TLTROs των ελληνικών τραπεζών που διαμορφώνονται σε 12 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο που μπορούν να δανειστούν από τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ φτάνει τα 34 δισ. ευρώ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.