ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων οι ελληνικές τράπεζες - Ο παράγοντας «κόκκινα δάνεια» Κύριο

17:30 - 07 Ιουν 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων οι ελληνικές τράπεζες - Ο παράγοντας «κόκκινα δάνεια»
Τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το α’ τρίμηνο του 2020 βρέθηκαν στο επίκεντρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, την εβδομάδα που μας πέρασε. Η πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και οι διευκολύνσεις που δόθηκαν στους δανειολήπτες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κρύβουν τον κίνδυνο της εμφάνισης νέων «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Moody’s σε πρόσφατη έκθεσή της, από τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου που δημοσίευσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκύπτει ότι σε χορηγήσεις συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ, έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα να μην πληρωθούν δόσεις κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος πιστεύει ότι μέρος αυτών των δανείων υπάρχει ο κίνδυνος στην πορεία του έτους να καταστούν «κόκκινα», γεγονός που δημιουργεί πτωτικούς κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody’s, τα δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής κεφαλαίου, αλλά μόνο τόκων, αθροίζονται σε περίπου 9% του συνόλου ή 16% των εξυπηρετούμενων δανείων. Δικαιούχοι του μέτρου ήταν όσοι είχαν εξυπηρετούμενα δάνεια (σ.σ. δεν είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 90 ημερών) προ πανδημίας και επλήγησαν από την κρίση και το lockdown. Είναι κυρίως δάνεια λιανικής, μικρών επιχειρήσεων και εταιρικά σε τομείς που περιλαμβάνουν τουρισμό, φιλοξενία, εμπόριο και μεταφορές.

Το προφίλ των δικαιούχων, σύμφωνα με την Moody’s, αυξάνει τον πτωτικό κίνδυνο γιατί μεγαλώνει ο κίνδυνος αυτοί οι δανειολήπτες να μην τηρήσουν τους όρους των δανείων όταν λήξει η περίοδος «προστασίας».

Αν και αυτά τα δάνεια δεν απαιτείται, σε αυτό το στάδιο, να κατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα (NPEs) πιθανή μετατροπή τους σε NPEs στα τέλη του 2020 απειλεί να παγώσει ή ακόμα και να αντιστρέψει την μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα περίπου στο 40% (Μάρτιος 2020) και αυτό συνιστά μεγάλη απειλή για την φερεγγυότητά τους και περιορίζει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Τον παραπάνω κίνδυνο βέβαια περιορίζουν τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών που λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως και η πληρωμή μέρους των δόσεων σε στεγαστικά δάνεια και οι κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματική χρηματοδότηση.

Οι τιμές - στόχοι

Όσον αφορά τις τιμές - στόχους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Bank of America Merrill Lynch (BofA) συστήνει στους επενδυτές την αγορά δύο εξ αυτών. Ειδικότερα, η BofA διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) για τις Alpha Bank και Eurobank, για τις οποίες και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Από την άλλη, έχει σύσταση υποαπόδοσης (underweight) για την Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα

Πιο αναλυτικά, οι νέες τιμές - στόχοι που δίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θέλουν τον τίτλο της Alpha Bank στα 0,94 ευρώ, δηλαδή περίπου 60% υψηλότερα από τα υφιστάμενα επίπεδα, ενώ δίνουν περιθώριο ανόδου περίπου 30% στη Eurobank με την μετοχική τιμή της να φτάνει στα 0,52 ευρώ. Η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 1,26 ευρώ, πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα. Από την άλλη για την Πειραιώς είναι τα 1,28 ευρώ, δηλαδή 12% χαμηλότερα από τα υφιστάμενα επίπεδα.

Επιπλέον, αναφορικά με τις τιμές - στόχους, η Deutsche Bank σε ανάλυσή της για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας προβλέπει τα εξής: Για την Alpha Bank αναθεωρείται σε 1,2 ευρώ (τρέχουσα 0,64 ευρώ) με την σύσταση να είναι «αγορά». Για την Eurobank αναθεωρείται σε 0,48 ευρώ (τρέχουσα 0,40 ευρώ) με την σύσταση να είναι «διακράτηση».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:42 - 07 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.