ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Δεν θα χρειαστούν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες-Οι τιμές-στόχοι

16:05 - 11 Ιουν 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
JP Morgan: Δεν θα χρειαστούν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες-Οι τιμές-στόχοι
Νέες τιμές - στόχους θέτει για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δε θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Στην έκθεσή του με τίτλο «Κάτω αλλά όχι εκτός παιχνιδιού: Ανάλυση της επίδρασης μιας μακροπρόθεσμης ύφεσης», ο αμερικανικός οίκος δίνει τιμές - στόχους 1,10 ευρώ για την Alpha Bank , 0,70 ευρώ για την Eurobank, 1,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και 2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. 

Εξηγεί δε ότι, «με το βάθος και τον χρονικό ορίζοντα της ύφεσης να αποτελούν αιτίες αβεβαιότητας, η ποιότητα του ενεργητικού και οι παράγοντες που εμφανίζονται να έχουν υψηλού βαθμού ευαισθησία σε ότι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο».

Η ανακοίνωση του πρώτου τριμήνου του 2020 αποδεικνύει την εκτίμηση πως ο υπολογισμός του κόστους του κινδύνου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, που επηρεάζει βλαπτικά άλλα στοιχεία, τα οποία εξαιτίας αυτής της πρόκλησης επιδεινώνονται.

Η ανάλυση ευαισθησίας

Η ανάλυση ευαισθησίας του οίκου βασίζεται σε ένα σενάριο μακροπρόθεσμης ύφεσης και συνεπάγεται 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ νέων NPE για τα πιστωτικά ιδρύματα, ή 17% υψηλότερα της τρέχουσας θέσης που έχουν στα NPEs οι τράπεζες.

Παρότι αυτό θα καθυστερήσει περαιτέρω την ιστορία ανάκτησης των κόκκινων δανείων, το CET1 θα επιβαρυνθεί 200bps (μονάδες βάσης) ενώ θα έπρεπε να ενταθεί η προσπάθεια για εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPEs.

Σε επίπεδο μετοχών με τις τράπεζες θα διαπραγματεύονται 0,2 φορές τη σχέση P / TBV και 0,3 φορές τη σχέση P / TBV στο μακροπρόθεσμο σενάριο ύφεσης.

Ο οίκος θεωρεί ελκυστικό το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον κίνδυνο, αλλά απαιτείται να περιοριστεί το κόστος της μετοχής.

Η προτίμησή του οίκου είναι για τις μετοχές Alpha, Eurobank και Eθνικής Τράπεζας.

Kαι όπως αναφέρεται στην έκθεση «ενώ διατηρούμε τη θετική μακροπρόθεσμη άποψη μας για τον κλάδο, μετατρέπουμε την σύσταση overweight για Alpha, Eurobank και NBG σε ουδέτερη ενώ διατηρούμε τη σύσταση underweight για την τράπεζα Πειραιώς».

Η παρατεταμένη ύφεση θα καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών αλλά ο οίκος θεωρεί απίθανο οι τράπεζες να ζητήσουν κεφάλαια όσο τα μορατόρια είναι σε ισχύ ενώ η ανάλυση του οίκου είναι στη βάση της ύφεσης που προβλέπει η ΕΒΑ πως οι τράπεζες θα δημιουργήσουν 10,7 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια δηλαδή τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα παρουσιάσουν αύξηση 17%.

Πρόσθετες προβλέψεις

Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πρόσθετων προβλέψεων 4,7 δισ. ευρώ, ή 90 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Βλέπουμε, λέει ο οίκος, μείωση του δείκτη CET1 κατά 200bps μέσο όρο, που όμως πάλι αφήνει περιθώριο πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Για μια περίοδο τριών ετών, οι τράπεζες θα είχαν ακόμη αρκετό απόθεμα για την εκτέλεση των σχεδίων τιτλοποίησης NPE, υποθέτοντας πως θα πραγματοποιούνται εκδόσεις Tier 2.

Η μόνη εξαίρεση είναι η Πειραιώς, με ασθενέστερη κεφαλαιακή δομή.

Σε ότι αφορά τις μετοχές, πιστεύουμε ότι το χειρότερο έχει ήδη διαδραματιστεί στις τιμές σε βραχυπρόθεσμη όμως βάση, σημειώνει η JP Morgan.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 11 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.