ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Οι σύμβουλοι της Πειραιώς στις τιτλοποιήσεις των €7 δισ.

18:23 - 19 Ιουν 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Reuters: Οι σύμβουλοι της Πειραιώς στις τιτλοποιήσεις των €7 δισ.
Οι επενδυτικές τράπεζες JP Morgan και UBS ανέλαβαν τις τιτλοποιήσεις των δύο project συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, η JP Morgan αναλαμβάνει το Project Vega, το οποίο αποτελείται από 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ενώ η UBS αναμένεται να αναλάβει την διαχείριση του Project Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters, οι δύο επενδυτικές τράπεζες θα αναλάβουν τις παραπάνω τιτλοποιήσεις το χρονικό διάστημα μεταξύ των τελών του 2020 και των αρχών του 2021, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως η συμβουλευτική εταιρεία Alantra θα συνεργαστεί με τις τράπεζες.

Τόσο οι δύο τράπεζες όσο και η συμβουλευτική εταιρεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο επισημαίνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει οφέλη της τάξης των 250 έως 300 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις, αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη έκπτωση που απαιτούν οι επενδυτές για να διευκολύνουν την εκκαθάριση του ισολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας.  

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει πως τα δύο project θα επωφεληθούν και από το πρόγραμμα «Ηρακλής» που βρίσκεται σε ισχύ, το οποίο και παρέχει κρατικές εγγυήσεις για τα ανώτερα τμήματα των τιτλοποιήσεων.

Παράλληλα, σημειώνεται πως στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και για την εύρεση ενός νέου αγοραστή για το μικρότερο χαρτοφυλάκιο Iris της τράπεζας, που αποτελείται από 600 εκατ. ευρώ ιδιωτικού χρέους, όπως πιστωτικές κάρτες και δάνεια χρηματοδοτικής μίσθωση, ενώ επισημαίνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς, με επικεφαλής τον Χρήστο Μεγάλου, έχει επίσης συγκεντρώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ εξασφαλισμένου εταιρικού χρέους σε ένα χαρτοφυλάκιο γνωστό ως Trinity, το οποίο είναι προς πώληση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Τέλος, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως το Project Phoenix αφορά αποκλειστικά σε στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια, ενώ το Project Vega περιέχει στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και εμπορικά δάνεια συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.