ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC για ελληνικές τράπεζες: Ελκυστικές αποτιμήσεις παρά τις δυσκολίες

19:58 - 15 Ιουλ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
HSBC για ελληνικές τράπεζες: Ελκυστικές αποτιμήσεις παρά τις δυσκολίες
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές, παρά τις διάφορες προκλήσεις τονίζει η HSBC σε έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την HSBC, η πανδημία έχει καθυστερήσει κατά ένα χρόνο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, που έχουν μείνει με περιορισμένες κεφαλαιακές θέσεις για τη διαχείριση της κατάστασης.

Παρά την υπερβολική αναπροσαρμογή στις αποτιμήσεις μετά το φετινό sell-οff και την πτώση 60% από τις αρχές του έτους, το κλίμα αβεβαιότητας εξαιτίας του Covid-19 δικαιολογεί μια πιο επιλεκτική προσέγγιση.

Η HSBC συστήνει «αγορά» (buy) για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής και με τιμές-στόχους 0,60 ευρώ και 1,80 ευρώ και περιθώρια ανόδου 54% και 49%, αντιστοίχως.

Για τις Αlpha Bank και Πειραιώς συστήνει «διακράτηση» (hold) και τιμές-στόχους στα 0,70 ευρώ και 1,45 ευρώ, με περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο 17% για τη μετοχή της Alpha και 14% για την Πειραιώς.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια σειρά δύσκολων ζητημάτων την επόμενη διετία, επηρεάζοντας την κερδοφορία και την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE). Το πρώτο αφορά την ίδια την πανδημία, που θα οδηγήσει σε αύξηση των προβληματικών δανείων, καθώς συρρικνώνεται η οικονομία», αναφέρει η HSBC στην έκθεσή της, προβλέποντας ύφεση 8% για φέτος και ανάκαμψη 7% την επόμενη χρονιά.

Ο λόγος μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων(ΝΡΕs) ήταν ήδη στο 39% και η HSBC αναμένει περαιτέρω αύξηση. Η HSBC θεωρεί ως ακόμη ένα ζήτημα τα χαμηλά επίπεδα και τη «φτωχή» ποιότητα κεφαλαίων, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών για εμπροσθοβαρείς προβλέψεις.

Για το 2022 oι προοπτικές διαφαίνονται περισσότερο ευοίωνες, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν αφήσει πίσω τους τις προβλέψεις λόγω Covid-19 και έχοντας ολοκληρώσει κάποιες συμφωνίες τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, θα επωφεληθούν της φθηνής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση και τις φιλόδοξες προσπάθειες μείωσης δαπανών.

Η HSBC συστήνει επιλεγμένη προσέγγιση, προτιμώντας εκείνα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ισχυρότερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και καλύτερα σχέδια αντιμετώπισης ρίσκου, γι’ αυτό και συστήνει «buy» για Εθνική και Eurobank και «hold» για Alpha και Πειραιώς.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:15 - 15 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.