ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρ. Κύπρου: Deal με Pimco για NPLs αξίας €1,5 δισ.

19:52 - 03 Αυγ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) συμβατικής αξίας €1,5 δισ. ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου, σε μια αιφνίδια εξέλιξη που μειώνει σημαντικά το ρίσκο αλλά και τις εποπτικές πιέσεις στην Τράπεζα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε €421 εκ. και αναμένεται να καταβληθεί κατά το 35% με την ολοκλήρωση της συμφωνίας (εντός του 2021) και το υπόλοιπο σε τρεις δόσεις την επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, το τίμημα δύναται να αυξηθεί περαιτέρω μέσω ενός μηχανισμού μεταβλητού τιμήματος (earnout), ο οποίος εξαρτάται από την απόδοση του Χαρτοφυλακίου.

«Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1.46 δισ. και αποτελείται από 22,224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα», αναφέρει ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου για την ολοκλήρωση του Helix 2.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση δανείων αξίας €2,8 δισ. ως μέρος του Helix 1 στο επενδυτικό ταμείο Apollo. Πέραν του Helix 2, το πρώτο εξάμηνο προέκυψε μείωση στα ΜΕΔ μέσω πωλήσεων και οργανικών ρυθμίσεων άλλου €0,5 δις μειώνοντας το συνολικό δείκτη ΜΕΔ της Τράπεζας στο 22% και κατά 83% από το 2014.

Η σημερινή συμφωνία έχει ελάχιστη κεφαλαιακή επίπτωση για την Τράπεζα (34 μονάδες βάσης) που αναμένεται να αναστραφεί με τη σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας.  Η Τράπεζα έχει ήδη προβλέψει μεγάλο μέρος της αναμενόμενης ζημιάς στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Στελέχη της Τράπεζας τονίζουν τη σημασία της σταθερότητας της κεφαλαιακής βάσης και αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο «μικρός αντίκτυπος αντισταθμίζεται από την ενίσχυση των κεφαλαίων από άλλες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την πορεία της Τράπεζας μέσα στο 2020».

«Πρόκειται για εκδίωξη. Διώξαμε ρίσκο από τα βιβλία για να προχωρούμε ελεύθερα με την στήριξη της οικονομίας και επανεκκίνηση, αν μας επιτρέψει η Πανδημία από το Φθινόπωρο», σχολίασε στέλεχος της Τράπεζας.

«Εξάλλου, η διαχείριση του κινδύνου θεωρήθηκε πολύ πιο επιτακτική από μια μικρή αύξηση στην τιμή που ενδεχομένως να μπορούσε να εξασφαλιστεί αν περιμέναμε, με τον κίνδυνο επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας στο επόμενο διάστημα», προσθέτει.

Η πώληση γίνεται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον των τραπεζών, λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των εσόδων λόγω πανδημίας αλλά και της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά το τέλος της περιόδου χάριτος που δόθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με την κίνηση, η Τράπεζα αναμένεται να λάβει τα εύσημα από τη Φρανκφούρτη, καθώς μετριάζει σημαντικά ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου που είχε συσσωρευτεί στον ισολογισμό της αλλά επίσης δείχνει τη βούληση της να διαχειριστεί αποφασιστικά το υπόλοιπο προβληματικό μέρος του ισολογισμού.

Η Pimco, που είναι μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας μέσω της Poppy Sarl, αποκτά με την κίνηση αυτή ακόμα πιο σημαντική παρουσία στην Κύπρο, επτά χρόνια μετά την αξιολόγηση των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών ως μέρος του των προϋποθέσεων για το πρόγραμμα στήριξης που έλαβε η χώρα το 2013.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις, οργανικές και μη, για να το πετύχουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την προοπτική για επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΔ, μέσω περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ στο μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.