ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιχμή του δόρατος στο ΧΑ Εθνική και Alpha bank

17:19 - 23 Ιουλ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα εντυπωσιακά κέρδη που καταγράφει το τουρκικό χρηματιστήριο λόγω των πολιτικών εξελίξεων επηρεάζει θετικά και την Εθνική τράπεζα η οποία έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση με την Finansbank. Ιδιαίτερα θετική η εικόνα και της Alpha bank.

Η Εθνική τράπεζα καταγράφει αξιόλογα κέρδη και διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα από τα 46 ευρώ.

Επίσης πολύ καλή η συμπεριφορά της Alpha bank η οποία ενισχύεται με σημαντικά κέρδη αλλά χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας όπως έχει τονίσει το «R» θέτει υψηλούς στόχους καιανεξαρτήτως της βραχυπρόθεσμης χρηματιστηριακής συγκυρίας επιδιώκει περαιτέρω αύξηση της κεφαλαιοποίησηςτης τράπεζας κατά 10% έως το τέλος του 2007.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα του α΄ 6μήνουθα επιβεβαιώσουν ότι το business plan που έχει ανακοινωθεί υλοποιείται απαρέγκλιτα.

Στόχος λοιπόν είναι από τα 21,6 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση να αναρριχηθεί στα 23,5 δις ευρώ ή 50 ευρώ ανά μετοχή έως τα τέλη του 2007.

Η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής θα πρέπει να θεωρείται δικαιολογημένη καθώς τα ετήσια κέρδη θα ξεπεράσουν τα 1,5 με 1,6 δις ευρώ.

Η Εθνική με βάση τα κέρδη του 2007 αποτιμάται με p/e περί το 14 ενώ με βάση τα κέρδη του 2008 το p/e διαμορφώνεται στο 10,8 δηλαδή σε σχετικά ρεαλιστικές κεφαλαιοποιήσεις.

Οι τιμές στόχοι που θέτουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αγγίζουν τα επίπεδα των 55 και 56 ευρώ που συνεπάγεται κεφαλαιοποίηση περί τα 26 δις ευρώ τις οποίες η Εθνική μπορεί να επιτύχει αν τα αποτελέσματα ειδικά από το εξωτερικό και την Finansbank συνεχίσουν να βελτιώνονται και η Ελλάδα συνεχίσει να επιτυγχάνει αποδόσεις περί το 20%.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής του α΄6μήνου που θα ανακοινωθούν τελικά στα τέλη Αυγούστου θα ανέλθουν στα 890 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 63%.

Το κυριότερο στοιχείο που θα καταδειχθεί από τα αποτελέσματα του α΄ 6μήνου είναι ότι η ισχνή αύξηση των κερδών του α΄ τριμήνου από την Ελλάδα ήταν συγκυριακή ενώ τα αποτελέσματα από το εξωτερικό και ειδικά από την Finansbank έχουν αυξηθεί περαιτέρω λειτουργώντας ακόμη θετικότερα στα συνολικά ενοποιημένα κέρδη.

Το management της Εθνικής προβληματίστηκε με τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου όσον αφορά την Ελλάδα και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που λήφθηκαν φαίνεται ότι έχουν αποδώσει.

Από αύξηση 2,5% στο α΄ τρίμηνο από την Ελλάδα στο α΄6μηνο ανέρχονται στο 18-20% δηλαδή βρίσκονται εντός των στόχων του business plan.

Σημειώνεται ότι το business plan της Εθνικής για το διάστημα 2007 με 2009 προβλέπει αύξηση των ενοποιημένων κερδών πάνω από 30% σε ετήσια βάση και περίπου 20% σε ετήσια βάση για την Ελλάδα.

Το ισχυρό χαρτί της Εθνικής είναι η κερδοφορία της από το εξωτερικό και την Ελλάδα ενώ οι επαναλαμβανόμενεςπηγές αποτελούν την αιχμή του δόρατος.

Σε σύνολο 890 εκατ ευρώ για το α΄ 6μηνο του 2007 τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής από την οποία κατέγραψε καθαρό κέρδος 121 εκατ ευρώ ανέρχονται σε 170-180εκατ ευρώ περίπου ή το 20% των ενοποιημένων κερδών.

Όσον αφορά τα σχέδια για νέες εξαγορές στην Ουκρανία η Εθνική βρίσκεται κοντά σε deal εισφέροντας περίπου 150 εκατ ευρώ ενώ βολιδοσκοπείται και η αγορά της Ρωσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκησητης Εθνικής με στόχο την μεγιστοποίηση τηςκεφαλαιοποίησηέχει εξετάσειακόμη και την συγχώνευση της με την Alpha πρόσφατα , προσπάθεια όμως που δεν απέδωσεενώ έχει διερευνήσει και την προοπτική για την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 με 1,5 δις ευρώπου όμως αντιμετώπισε την άρνηση των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Οι ξένοι θεσμικοί επισήμαναν ότι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος π.χ. μια σχεδιαζόμενη σημαντική εξαγορά στο εξωτερικό η Εθνική δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

Όσον αφορά την Alpha ο κ Αράπογλου της Εθνικής είχε προσεγγίσει τον κ Κωστόπουλο προτείνοντας μια στρατηγική συνεργασία με ανταλλαγή μετοχών και συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Όμως η αποτίμηση της Εθνικής λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά ενώ και τα προβλήματα που είχαν ανακύψεικαι στην πρώτη προσπάθεια μεταξύ Καρατζά και Κωστόπουλου δεν φαίνεται ότι έχουν επιλυθεί.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.