ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Αβεβαιότητα για τα δάνεια 18 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

10:32 - 23 Σεπ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αυξημένη είναι η αβεβαιότητα για την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών το 2020, καθώς ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ δάνεια, η εξυπηρέτηση των οποίων βρίσκεται σε αναστολή, σύμφωνα με report της DBRS Morningstar, αναφορικά με την επίπτωση της πανδημίας στη χρηματοοικονομική δύναμη των ελληνικών τραπεζών.

Κατά την DBRS, η τάση για αυξημένες επισφάλειες που ανακοινώθηκαν το α’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται να συνεχιστεί και το β’ εξάμηνο του έτους. Η δυναμική της μη οργανικής διάθεσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνεχίζεται, με μια αξιοσημείωτου ύψους τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί και με διάφορες δεσμευτικές συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο οργανικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αρνητικός μέχρι στιγμής φέτος, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία των ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμής λόγω της πανδημίας, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος.

«Θεωρούμε πως οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 λόγω του δυσκολότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της διάθεσης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και μέχρι στιγμής υπήρξαν «μαξιλάρια» για την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19», σύμφωνα με τον Lito Chousiada, αντιπρόεδρο του οίκου.

«Επιπλέον, οι δείκτες ποιότητας των assets πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσμενώς όταν λήξει η περίοδος χάριτος για τα εγχώρια δάνεια ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 23 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.