ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Τράπεζα: Υπερκαλύφθηκε το «πράσινο» ομόλογο-Προσφορές άνω του €1,2 δισ. Κύριο

19:25 - 01 Οκτ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική Τράπεζα: Υπερκαλύφθηκε το «πράσινο» ομόλογο-Προσφορές άνω του €1,2 δισ.
Ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ οι προσφορές για το «πράσινο» ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας. Όπως αναφέρει η τράπεζα με ανακοίνωσή της, η συναλλαγή αυτή αποτελεί την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και έπειτα. Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%.

Στόχος της τράπεζας ήταν η άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ομόλογο θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, καθώς ανήκει στην κατηγορία των senior ομολόγων.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου €1,2 δισ. με τη συμμετοχή 80, στην πλειοψηφία τους ξένων, θεσμικών επενδυτών. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η ρευστότητα που θα αντληθεί από τις αγορές θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων. Βάσει των αρχών της ICMA για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η Τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Εθνική τράπεζα έχει ήδη υψηλό μερίδιο (40%) στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ, αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας μέσω της διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Η έκδοσή του βασίστηκε στο βασικό κορμό των χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα κατευθυνθούν στην «πράσινη» οικονομία. Σύμβουλοι της τράπεζας ήταν η BNP Paribas, η Commerzbank, η Goldman Sachs International, η HSBC και η Morgan Stanley.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:53 - 01 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.