ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή αποφάσεων για τα CoCos της Πειραιώς

10:26 - 27 Οκτ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εν αναμονή αποφάσεων για τα CoCos της Πειραιώς
Εντατικές συζητήσεις εντός των επομένων εβδομάδων μεταξύ κυβέρνησης και των εμπλεκομένων αναμένεται να λάβουν χώρα για το θέμα που αφορά την μετοχική και κεφαλαιακή εικόνα της Τραπέζης Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι πτυχές, όπως αυτές της μετατροπής των CoCos σε μετοχές, μιας πιθανής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και της επιτάχυνσης της διαδικασίας εξυγίανσης του ισολογισμού, είναι στο τραπέζι.

Κεντρικό ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τη μετατροπή των CoCos, που έχει η Τράπεζα, ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, σε μετοχές. Εφόσον γίνει η μετατροπή η τράπεζα περνά στο ΤΧΣ, που από 26,3% που είναι σήμερα, θα φτάσει σε ποσοστό μετοχών που θα φτάνει το 61,3%.

Ημερομηνία ορόσημο είναι η 2η Δεκεμβρίου οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί στο ΤΧΣ κουπόνι 165 εκατ. από χρεόγραφα μετατρέψιμα σε μετοχές (Cocos). Ωστόσο για το ποσό που είναι έτοιμο από την Τράπεζα Πειραιώς να κατατεθεί, η εποπτική αρχή ο SSM θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως καθώς λόγω της συγκυρίας η ΕΚΤ έχει απαγορεύσει στις τράπεζες την καταβολή μερισμάτων (όπως και την επαναγορά μετοχών). Ουσιαστικά θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η πληρωμή του κουπονιού των Cocos συνιστά τρόπο τινά καταβολή μερίσματος.

Σε σχέση με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου πάντως και τις πληροφορίες που είχαν διακινηθεί ως εναλλακτική για την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας χτες ανακοινώθηκαν επισήμως τα εξής: «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 27 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.