ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμα ΕΚΤ για άρση της απαγόρευσης τραπεζικών μερισμάτων το 2021

13:59 - 25 Νοε 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σήμα ΕΚΤ για άρση της απαγόρευσης τραπεζικών μερισμάτων το 2021
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα δύνανται να αποδώσουν μερίσματα από το επόμενο έτος, εάν πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά ισχυροί για να επιβιώσουν από την οικονομική και χρηματοοικονομική επίπτωση από την πανδημία του κορονοϊού, όπως δήλωσε στους Financial Times ανώτερος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ έδωσε εντολή στις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο λίγο μετά την άφιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, να αναστείλουν την απόδοση όλων των μερισμάτων και τις επαναγορές ιδίων μετοχών, για να διασφαλίσουν κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ. Έκτοτε, ο κλάδος ασκεί έντονες πιέσεις για να επιτραπεί στις ισχυρότερες τράπεζες να συνεχίσουν τις διανομές κεφαλαίων στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ιβ Μερς, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στους Financial Times, πως ανησυχεί ότι οι τράπεζες που έχουν ωφεληθεί από τη χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα αποδώσουν μέρος αυτών των κεφαλαίων στους μετόχους, ωστόσο θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί η απαγόρευση της απόδοσης μερισμάτων πέραν το τέλος του τρέχοντος έτους. Ανέφερε τη νομική αβεβαιότητα σχετικά με την απαγόρευση αυτή και την προσδοκία ότι άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επανεκκινήσουν τις πληρωμές.

Η απόφαση «θα εξαρτηθεί από τον συντηρητισμό των εσωτερικών μοντέλων στις τράπεζες, από τον συντηρητισμό στις προβλέψεις και από την καλή εικόνα της κεφαλαιακής πορείας μιας τράπεζας», ανέφερε.

Ο Μερς, ο οποίος θα αποσυρθεί από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να είναι «πολύ συντηρητική» σχετικά με την «επανάληψη των ποσοστών των πληρωμών πριν από την κρίση», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να διατηρήσουμε μια γενική απαγόρευση που προκαλεί νομική αβεβαιότητα, επειδή έχουμε μόνο ένα μέσο επιβολής του κανονισμού μας κι αυτό κατά περίπτωση».

Ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να αναφέρουν «πολύ ρόδινα σενάρια» στα εσωτερικά τους μοντέλα για να καθορίσουν πόσα κεφάλαια χρειάζονται, όπως προειδοποίησε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι τράπεζες είχαν εισέλθει στην πανδημία με «ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες» από ότι στην οικονομική κρίση του 2008. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα ήταν «λίγο υποκριτικό» για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πληρωμή στους μετόχους χρησιμοποιώντας την κεφαλαιακή ελάφρυνση που παρείχαν οι ρυθμιστικές αρχές φέτος, η οποία όπως είπε ότι ήταν τρεις έως τέσσερις φορές το ποσό που σκόπευαν να διανείμουν ως μερίσματα.

Ορισμένες χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα επιτρέψουν την επανέναρξη των πληρωμών το επόμενο έτος, αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Η επίσημη απόφαση της ΕΚΤ για άρση της απαγόρευσης των μερισμάτων δεν θα ανακοινωθεί παρά μόνο μετά τη δημοσίευση νέων οικονομικών προβλέψεων στις 10 Δεκεμβρίου.

Κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης κατέγραψαν περισσότερα από 139 δισ. δολάρια για να καλύψουν πιθανές απώλειες από δάνεια -το περισσότερο από το ναδίρ της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Ωστόσο, οι προβλέψεις μειώθηκαν απότομα μετά την οικονομική ανάκαμψη το γ΄ τρίμηνο και πολλά αποθεματικά κεφάλαια των τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά πολύ ​​από τα ελάχιστα απαιτούμενα των εποπτικών αρχών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν ακόμη να πληγούν από την αύξηση των δανειακών αθετήσεων. Η ΕΚΤ προειδοποίησε τις τράπεζες ότι σε ένα πρόσφατο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ, περισσότερα από ότι στην κρίση του 2008.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 25 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.