ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μoody’s: Αρνητικές προοπτικές για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

22:59 - 03 Δεκ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μoody’s: Αρνητικές προοπτικές για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα
Aρνητική προοπτική έχουν αυτή τη στιγμή περίπου τα τρία-τέταρτα των τραπεζικών συστημάτων που αξιολογούνται από τον οίκο Moody’s, συγκριτικά με το 14% που είχαν το 2019.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο οίκος επικαλείται για αυτήν την αύξηση τη συσσώρευση του χρέους, τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης με τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Μολονότι το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος εισήλθε στην κρίση σε καλή κατάσταση μετά από μία δεκαετία ισχυροποίησης των ισολογισμών του, το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού υπογραμμίζει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας. Η αβεβαιότητα αυτή συνιστά τεράστιους κινδύνους για τις τράπεζες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις αξιολογήσεις του οίκου σε αρνητική προοπτική για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

«Η πιθανότητα χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι μικρή, όμως εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι όσο οδεύουμε προς το 2021, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των προοπτικών στα 70 τραπεζικά συστήματα που παρακολουθούμε – συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών του G20 εκτός του Καναδά – είναι αρνητική», αναφέρει η Σοφία Λι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Moody’s.

Η αρνητική προοπτική αντανακλά τον κίνδυνο η εξασθενημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά σε νευραλγικούς τομείς, όπως φιλοξενία και λιανεμπόριο, θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε επιδείνωση της κερδοφορίας και πιθανότατα να κάμψει και την εμπιστοσύνη απέναντι στις τράπεζες, όπως έχει συμβεί και σε παλαιότερες κρίσεις. Περισσότερο εκτεθειμένες είναι η Ιταλία και η Ινδία ως προς τις συνέπειες μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι ο οίκος δεν αναφέρεται σε μεμονωμένες τράπεζες αλλά στα τραπεζικά συστήματα των χωρών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι τράπεζες διατρέχουν κίνδυνο από μία πιθανή νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού με εκτεταμένη πάλι διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση και αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Επιπλέον, η διατήρηση των επιτοκίων σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει να πλήττει την κερδοφορία των τραπεζικών συστημάτων.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση του εταιρικού χρέους που αυξάνει τους κινδύνους ως προς το ενεργητικό των τραπεζών, καθώς όταν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα αρχίσουν να αποσύρονται, θα αυξηθούν τα ποσοστά στάσεων πληρωμής του εταιρικού χρέους.

Από την άλλη πλευρά, ενώ η η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνει την ψηφιοποίηση των τραπεζών καθώς ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες γίνονται online, οι τράπεζες αυτομάτως εκτίθενται σε περισσότερους κινδύνους, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τις fintech.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:05 - 03 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.