ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Διαχειρίσιμα τα νέα NPLs

23:16 - 16 Δεκ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Διαχειρίσιμα τα νέα NPLs
Στην προσπάθεια αλλά και τις επιτυχίες των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα Μη Εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPLs), αναφέρθηκε εκτενώς ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου 22nd Capital Link Invest in Greece Forum: «Greece – Looking Ahead With Confidence».

Όπως υπογράμμισε οι ελληνικές τράπεζες έως τα τέλη του 2019 είχαν κατορθώσει να μειώσουν κατά 60% το ποσοστό των NPLs στα χαρτοφυλάκιά τους και αυτό το πέτυχαν στη διάρκεια μίας τριετίας. «Μέχρι το τέλος του 2019 οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 60% ή 40 δισ. ευρώ από το 2016, μέσω οργανικών κυρίως ενεργειών», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η Cepal ήταν η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), για να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισε η δημιουργία του «Σχεδίου Ηρακλής» με αποτέλεσμα το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε «jumbo» τιτλοποιήσεις, ενώ προσέθεσε ότι η Alpha Bank έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του project Galaxy και μάλιστα αυτό το πέτυχε εν μέσω πανδημίας και επιβολής περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας.

Σχετικά με τη δημιουργία νέων NPLs εκτίμησε ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά ισχυρών μέτρων προστασίας οικονομίας και επιχειρήσεων, αυτά θα είναι διαχειρίσιμα, με δεδομένη και την εμπειρία που διαθέτουν, ήδη, οι ελληνικές τράπεζες. Πάντως σαφώς τα νέα NPLs αποτελούν μία πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μία ακόμη πρόκληση έγκειται στη δέσμευση για μείωση του δείκτη στο 5% το 2022, υπενθυμίζοντας πως σήμερα η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο» φως για την δημιουργία εθνικών bad banks.

Επίσης επεσήμανε ότι προτεραιότητα των τραπεζών πρέπει να είναι και η κουλτούρα πληρωμών. Βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, οι τράπεζες έχουν κάνει καλή δουλειά στον τομέα αυτό, ενώ μεσοπρόθεσμα, στη διαχείριση του θέματος αυτού, κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας ώστε να έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και να κινητοποιήσουμε επίσης τους επενδυτές να επενδύσουν στα σχέδια αυτά και ιδίως σε τομείς κρίσιμους για την ελληνική Οικονομία», είπε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:50 - 16 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.