ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράθυρο» για την επόμενη μέρα των τραπεζών άνοιξε η Κομισιόν Κύριο

13:42 - 17 Δεκ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Παράθυρο» για την επόμενη μέρα των τραπεζών άνοιξε η Κομισιόν
Στήριξη της σύστασης και συνεργασίας εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΕΔΠΣ) σε επίπεδο ΕΕ πρόετεινε χτες μεταξύ άλλων η Κομισιόν για την πρόληψη της μελλοντικής συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού. Στόχος της στρατηγικής είναι να εξασφαλίζει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν «οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι φορείς που παρέχουν αρωγή σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αφαιρούν ΜΕΔ από τους ισολογισμούς τους. Έτσι βοηθούν τις τράπεζες να επικεντρωθούν εκ νέου στη χορήγηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντί να διαχειρίζονται ΜΕΔ.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία εθνικών ΕΔΠΣ — εφόσον το επιθυμούν — και θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία με τη δημιουργία ενός ενωσιακού δικτύου εθνικών ΕΔΠΣ. Παρόλο που οι εθνικές ΕΔΠΣ είναι πολύτιμες διότι διαθέτουν εγχώρια εμπειρογνωμοσύνη, ένα ενωσιακό δίκτυο εθνικών ΕΔΠΣ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους εθνικούς φορείς να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, να επιβάλλουν πρότυπα δεδομένων και διαφάνειας και να συντονίζουν καλύτερα τις δράσεις τους. Το δίκτυο των ΕΔΠΣ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιεί τον κόμβο δεδομένων για τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους επενδυτές, τους οφειλέτες και τους διαχειριστές. Η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις αγορές ΜΕΔ προϋποθέτει την τήρηση όλων των σχετικών κανόνων για την προστασία των δεδομένων των οφειλετών» αναφέρει η Επιτροπή.

Επίσης η Κομισιόν επιτρέπει την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, για την περίπτωση που αυτές αντιμετωπίσουν κεφαλαιακές «τρύπες» εξαιτίας ζημιών από τα δάνεια του Covid-19.

«Παρόλο που ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι συνολικά πολύ πιο υγιής από ό, τι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις οικονομικής πολιτικής. Δεδομένων των ειδικών συνθηκών της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγείας, οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα δημόσιας στήριξης, όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών και τα πλαίσια των κρατικών ενισχύσεων» ανέφερε χτες η Κομισιόν.

Στο μεταξύ μιλώντας χτες στο Capital Link Forum, ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της SMERemediumCap τα τρέχοντα επίπεδα NPE στα βιβλία των τραπεζών ανέρχονται σε 59,9 δισ. ευρώ (34 δισ. ευρώ επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), εκ των οποίων 23 δισ. ευρώ έχουν πουληθεί ή πρόκειται να πουληθούν και 40 δισ. ευρώ έχουν ή πρόκειται να τιτλοποιηθούν.

Η αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας αξίας, αποτελεί μια μοναδική, αυτή τη στιγμή, επενδυτική ευκαιρία με ελκυστικές αποδόσεις, στην Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμούζης.

Παράλληλα οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας χθες στο 22ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum χαρακτήρισαν πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε σημειώνοντας ότι ο ρόλος των τραπεζών πρέπει και θα είναι κομβικός και καταλυτικός στην προσπάθεια που κάνει η οικονομία και οι επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, επεσήμανε ότι η επόμενη χρονιά, όπως τόνισε ο CEO της Eurobank, κύρια προτεραιότητα για τις τράπεζες θα είναι να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία ώστε να καλύψει το τεράστιο επενδυτικό κενό, των περίπου 100 δισ. ευρώ, που άφησε πίσω της η 10ετής κρίση.

Από την πλευρά του, ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας για το ρόλο των τραπεζών την επόμενη ημέρα με φόντο και τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης της Ε.Ε. που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, σημείωσε πως «οι τράπεζες πρέπει να κινητοποιήσουν γρήγορα τους επιχειρηματικούς τους πελάτες και να τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουν την επιλεξιμότητά τους βάσει του RRF, αλλά ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με τα πιστωτικά πρότυπα των τραπεζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, σημείωσε πως η επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης το 2020 σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2009, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να φέρουν τη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και μετά.

Από την πλευρά του, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική επανάσταση που λαμβάνει χώρα ευρύτερα, αλλά και στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής και στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 17 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.