ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν στην περαιτέρω αποφυγή κινδύνων

12:05 - 06 Απρ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν στην περαιτέρω αποφυγή κινδύνων
Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω αποφυγή κινδύνων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, σε νέα του έκθεση.

Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, τη μεταβλητότητα στις αγορές και λειτουργικές προκλήσεις, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω μετασχηματισμό, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Στην ανάλυση της DBRS επισημαίνεται ότι οι τέσσερις τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPEs κατά 50% από έτος σε έτος, στα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε pro-forma βάση, στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσεις πρόσθετα σχέδια για τη διάθεση «κόκκινων δανείων» ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPEs, εντός των επόμενων 12-18 μηνών αλλά και να ενισχυθεί η κερδοφορία τους.

EFRGTH

Όπως εκτιμά ο καναδικός οίκος, η παράταση του προγράμματος Ηρακλής αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων τους, ενώ επισημαίνει ότι η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα για τιτλοποιήσεις NPEs ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ξεχωριστές μικρότερες πωλήσεις NPEs, με τα ποσά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε περίπου σε 1,3 δισ. ευρώ για την Alpha και περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τις ΕΤΕ και Πειραιώς.

Όπως εκτιμά η DBRS, τα κεφαλαιακά επίπεδά τους είναι σε θέση να απορροφήσουν τις πρόσθετες εκποιήσεις NPEs, καθώς έχουν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και επί του παρόντος διατηρούν σε μεγάλο βαθμό υγιή μαξιλάρια πάνω από τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, θετικό αντίκτυπο έχει επίσης σύμφωνα με την έκθεση η συνεχής πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, καθώς κατά την περίοδο Ιουνίου 2019 - Μαρτίου 2021, τρεις από τις τράπεζες έχουν προχωρήσει στην έκδοση πέντε τίτλων Tier 2 συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ (Alpha: δύο εκδόσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ: 400 εκατ. ευρώ, Πειραιώς: 400 εκατ. και 500 εκατ. ευρώ).

YJUHYG

Η DBRS υπογραμμίζει ακόμη στην έκθεσή της πως όταν ολοκληρωθούν οι τιτλοποιήσεις των Galaxy (Alpha), Frontier (NBG) και Phoenix/Vega (Πειραιώς), αναμένεται να οδηγήσουν τις τράπεζες σε χαμηλότερα επίπεδα απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2021, ωστόσο επισημαίνει ότι διατηρούνται ακόμα παράγοντες αβεβαιότητας,

Ειδικότερα, τα δάνεια που παραμένουν ή βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε καθεστώς αναστολής πληρωμών εξακολουθούν να δημιουργούν κινδύνους για την κερδοφορία και τους δείκτες ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Τα πρώτα σημάδια από δάνεια ύψους περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονταν υπό μορατόρια δείχνουν προς πιθανώς χαμηλότερο αντίκτυπο από τον αρχικά αναμενόμενο, με μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να απομένουν υπό αναστολή πληρωμής έως τα τέλη του 2020.

WAEFWRGTH

Σύμφωνα με την DBRS, σημαντικό μέρος των πελατών αυτών δε, της τάξης του 40-60%, έχει επανέλθει στην πλήρη αποπληρωμή, ενώ μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» φαίνεται να έχουν περιορίσει την εισροή νέων αθετήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την DBRS, οι τράπεζες εκτιμούν το ποσοστό αυτών των δανείων θα γίνουν «κόκκινα» το 2021 θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 20%, δημιουργώντας περαιτέρω πίεση για μείωση του των NPEs.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 06 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.