ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Viva Wallet: Το διεθνές πλάνο ανάπτυξης και η neobank

09:45 - 11 Ιουν 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Viva Wallet: Το διεθνές πλάνο ανάπτυξης και η neobank
Το σχέδιό του για μια καινοτόμα τράπεζα της ψηφιακής εποχής, που είναι κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη περιέγραψε την Τετάρτη (10/6) μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Χάρης Καρώνης, ιδρυτής της και CEO της Viva Wallet, που ήδη συμπληρώνει 21 χρόνια ζωής και ήδη έχει παρουσία σε 23 χώρες, ενώ σχεδιάζει να αποκτήσει πρόσβαση με τραπεζικές άδειες και σε Πορτογαλία, Σουηδία και Ρουμανία.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παράγει, τον καινοτόμο τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών της αλλά και τυχόν κενά που αφήνουν στην αγορά οι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί σχεδιάζει την επόμενη μέρα ποντάροντας στη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της επόμενης μέρας ή πιο σωστά  του νέου ολοκληρωμένου οργανισμού ψηφιακών πληρωμών, της λεγόμενης neobank.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα σούπερ μάρκετ τραπεζικών υπηρεσιών. Δεν θα παίρνουμε καταθέσεις, δεν θα δίνουμε πάσης φύσεως δάνεια. Δουλεύουμε ως utility bank, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών στους συνεργαζόμενους εμπόρους- πελάτες μας και θα εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες αυτές με ένα μόνο προϊόν: τη χορήγηση merchant advance (ουσιαστικά, εμπορική προκαταβολή σε μετρητά) από κεφάλαια που θα προέρχονται από επενδυτές και όχι από καταθέτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης, περιγράφοντας το όραμά του.

Στο πλαίσιο αυτό, ποντάροντας στην ανάπτυξη στο εξωτερικό, από όπου, όπως ανέφερε, το Δεκέμβριο θα προέρχεται το 90% τζίρου της Viva, σχεδιάζει τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων σε ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά, είναι μικρά δάνεια σύντομης χρονικής έκτασης, που συχνά λειτουργούν σωτήρια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι οι μικροχρηματοδότηση είναι ένας βασικός τρόπος ενίσχυσης των ΜμΕ στον οποίο οι παραδοσιακές τράπεζες δεν είχαν ενσκήψει αρκούντως.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρώνης, το ύψος των  χρηματοδοτήσεων αυτών θα καθορίζεται από τον όγκο πληρωμών που διενεργεί ο πελάτης μέσω της Viva Payments. Μάλιστα, θα γίνονται μέσω ενός σχήματος ειδικού σκοπού (SPV), κάτι που εδώ και δυο δεκαετίες γίνεται στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος είπε ότι η διαδικασία θα έχει ως εξής: Η Vivabank θα κάνει την εκτίμηση ρίσκου για να δει εάν θα εγκρίνει το κεφάλαιο κίνησης. Στη συνέχεια, εφόσον ο δυνάμει δανειολήπτης συναινέσει, προχωρεί εντός 15 ημερών το ανώτερο,  σε τιτλοποίηση του δανείου και εκχώρησή του στο SPV, που τελικά χορηγεί το δάνειο στην επιχείρηση αναλαμβάνοντας και το όποιο ρίσκο. Η Τράπεζα βέβαια συνεχίζει να εκτελεί την εξυπηρέτηση του δανείου, κάνοντας τις πληρωμές στο SPV από τα ποσά που παρακρατεί μέσα από τις πληρωμές που διενεργεί ο έμπορος (το ποσό που πηγαίνει για την αποπληρωμή του δανείου από το σύνολο των πληρωμών που διενεργεί ο έμπορος μέσω Viva Payments, το ορίζει ο έμπορος στην Τράπεζα) και η ίδια κρατάει προμήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, η Vivabank αποφεύγει τον όποιον πιστωτικό κίνδυνο από τυχόν κόκκινα δάνεια κι έτσι λειτουργεί ως  διαμεσολαβητής των πιστώσεων.

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του πρώτου SPV έχει ανατεθεί στην Jefferies, η οποία ανέλαβε τη διαδικασία εξεύρεσης των επενδυτών για το funding του SPV και τη χρηματοδότηση της Viva Wallet.

Οι στόχοι

Στόχος, δε, μέσα από το πρόγραμμα συνολικά ανάπτυξης της εταιρίες στο τέλος της χρονιάς, είναι η εταιρεία να έχει ένα πελατολόγιο επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη της τάξης των 100 χιλιάδων.

Να σημειωθεί ότι το 2020, τα έσοδα του Ομίλου Viva ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια. Για το τρέχον έτος, ο όμιλος στοχεύει σε έσοδα 100-120 εκατ. ευρώ, δηλ. σε ετήσια μεγέθυνση 2,5-3 φορές.

Παράλληλα, ο κ. Καρώνης σε σχέση με τον τέταρτο κύκλο χρηματοδότησης της Viva Wallet ύψους 350 εκατ. ευρώ, είπε θα γίνει με αποτίμηση στο 1,5 δισ. ευρώ. Η χρονική στιγμή του νέου γύρου τοποθετείται το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, όταν η ωρίμανση του business plan της εταιρείας και η ανάπτυξη των μεγεθών της Viva θα δικαιώνουν αυτή την αποτίμηση.

Από τα 350 εκατ. ευρώ, υπάρχει ήδη η δέσμευση των επενδυτών Jim Breyer, η Tencent και η EBRD για τα 200 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία συνεχίζει επαφές με επενδυτές για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε ο κ. Καρώνης, το μετοχολόγιο της εταιρείας έχει ως εξής΅52,5% οι Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, 13% η οικογένεια Λάτση, 10% το fund DECA (το οποίο στην επόμενη διετία θα αποχωρήσει), και 24,5% το fund Hedosophia.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.