ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Εγκρίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των €800 εκατ. Κύριο

09:03 - 15 Ιουν 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Alpha Bank: Εγκρίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των €800 εκατ.
Σήμερα (15/6) στις 10 το πρωί ξεκινά η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, οι οποίοι αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν την έναρξη της ΓΣ επικρατεί αισιοδοξία για την έγκριση της ΑΜΚ, καθώς αναμένεται να επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία του 50% για να προχωρήσει η διαδικασία. Ενδεικτικά, πηγή της Alpha Bank δήλωσε χθες (14/6) στο Reuters ότι οι μέτοχοι «υποστηρίζουν πάρα πολύ» την πρόταση, η οποία θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον των δύο τρίτων των συμμετεχόντων.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία για την εγγραφή των μετόχων στη ΓΣ έληξε την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απαρτία.

Όπως προκύπτει από την σχετική πρόσκληση, οι μέτοχοι της Alpha Bank καλούνται να τοποθετηθούν επί της πρότασης για ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών, παρέχοντας, παράλληλα, την εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, αλλά και τον προσδιορισμό των όρων αυτής και την προσφορά των νέων μετοχών.

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι υποστηρικτές της ΑΜΚ περιλαμβάνουν τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει σχεδόν το 11%. Μεταξύ των βασικών θεσμικών μετόχων της περιλαμβάνονται ο Όμιλος Vanguard, η Capital Research, η BlackRock και η νορβηγική Norges Bank, ενώ ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Schroders ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατείχε το 5,08% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank. Η Glass Lewis υποστήριξε το "ισχυρό σκεπτικό" για την πρόταση, λέγοντας ότι θα επωφεληθεί από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, με τα οφέλη να υπερτερούν των ανησυχιών για dilution.

Ωστόσο, δεν τάσσονται όλοι οι μέτοχοι υπέρ της ΑΜΚ με τον ISS, έναν άλλον proxy advisor, να έχει ταχθεί κατά, λέγοντας αφενός ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και αφετέρου ότι οι μέτοχοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα υποστούν dilution. Το hedge fund με έδρα τις ΗΠΑ, Paulson & Co., που κατέχει σχεδόν το 7% των μετοχών της τράπεζας, επίσης δεν είναι υπέρ.

Χρονοδιάγραμμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, μετά την έγκριση της ΑΜΚ, η διοίκηση της Alpha Bank θα καταθέσει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της ΑΜΚ προς τα τέλη του Ιουνίου, με παράλληλη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Alpha Bank, θα υπάρξει book building στο εξωτερικό, αλλά και τοποθέτηση στην Ελλάδα για το retail. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank θέλει η άντληση κεφαλαίων να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, καθώς θα αρχίσουν να εισρέουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:30 - 15 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.