ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδούβελης: Το μέλλον είναι οι νέες επιχειρήσεις και οι καινοτομίες

14:11 - 09 Ιουλ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χαρδούβελης: Το μέλλον είναι οι νέες επιχειρήσεις και οι καινοτομίες
«Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες σήμερα, είναι να βρουν πελάτες, νέες επιχειρήσεις και νέους ανθρώπους που θέλουν να αντλήσουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που έρχονται στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Να βγουν από τα γραφεία τους οι τραπεζίτες και να κάνουν αυτό που παραδοσιακά κάνουν. Να βρουν, δηλαδή, νέες επιχειρήσεις και να τις “οδηγήσουν”. Είχαν “σκουριάσει” οι τράπεζες επί μια 10ετία. Πρέπει να αποτινάξουμε το άμεσο παρελθόν και να επανέλθουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα, που για τις τράπεζες σημαίνει: “βοηθάω τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι το κύριο μέλημα των τραπεζών σήμερα, πώς θα επανακάμψουν στην παραδοσιακή τραπεζική δραστηριότητα, που είναι να βοηθάνε τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες».

Υποστήριξε ότι η νεολαία έχει απαιτήσεις από τις τράπεζες να γίνονται όλα γρήγορα και από το κινητό, όπως για παράδειγμα η έγκριση ενός δανείου. «Άρα και ο τραπεζίτης πρέπει να γίνει σύμβουλος του νέου», είπε. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν στη χώρα μας, 500.000 Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα μηδενικά επιτόκια, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τον τραπεζικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Όπως εξήγησε, όταν τα επιτόκια είναι στο μηδέν, τότε και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Επομένως, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Εθνικής, «όταν δεν υπάρχει αυτό το spread – το οποίο εξασφαλίζει την υγιή κερδοφορία – τότε οι τράπεζες αναγκάζονται να κάνουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις με τα χρήματα των καταθετών και αυτό είναι κακό, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος για απώλειες».

Στην Ελλάδα, βέβαια, «ακολουθήσαμε τον παραδοσιακό τρόπο κερδοφορίας στις τράπεζες, δεν μας χτύπησε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2007, το 2008 και το 2009. Από  το 2010 καταλάβαμε την κρίση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επέλθει μια μεγάλη αλλαγή στο τραπεζικό σύστημα, μετά την κρίση του 2010 που «όλοι φτωχύναμε λίγο έως πολύ»  και η οποία – όπως τόνισε– χτύπησε ιδιαίτερα τις τράπεζες, καθώς συρρικνώθηκαν και έχασαν τη διεθνή παρουσία τους.

«Θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εάν αρχίσουν και αυτές να ακολουθούν τους κανόνες λογιστικής καταγραφής των στοιχείων που ακολουθούν και οι μεγαλύτερες. Η διαφάνεια είναι το “κλειδί”, και έρχεται λόγω της ψηφιοποίησης», επεσήμανε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.