ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δάνειο €105 εκατ. στην Cepal από EBRD και Αlpha Bank Κύριο

12:52 - 03 Αυγ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δάνειο €105 εκατ. στην Cepal από EBRD και Αlpha Bank
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Alpha Bank ανακοίνωσαν πως θα δώσουν δάνειο 105 εκατ. ευρώ στην εταιρεία διαχείρισης δανείων, Cepal Hellas.

Στην ανακοίνωσή της, η EBRD αναφέρει ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας για τη μείωση των κόκκινων δανείων (NPLs).

Η συμμετοχή της EBRD στο δάνειο θα είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank θα χορηγήσει το υπόλοιπο ποσό.

Η χρηματοδότηση εμμέσως θα υποστηρίξει το Project Galaxy, τη μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια) στην Ελλάδα και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η EBRD έχει διαμορφώσει από το 2017 ένα πλαίσιο για την εκκαθάριση NPLs προκειμένου να βοηθήσει τα προβλήματα με κόκκινα δάνεια που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομίες, στις οποίες επενδύει.

«Αν και η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση των επιπέδων NPLs, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων της παραμένουν το πιο σημαντικό πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και συνεχίζουν να αποτελούν συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η EBRD.

Η EBRD έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πάνω από 4,7 δισ. ευρώ σε περίπου 80 projects σε επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των τραπεζών και της ενέργειας, καθώς και σε υποδομές, ενώ έχει στηρίξει τρεις συναλλαγές κόκκινων δανείων με συνολική αξία 50,6 εκατ. ευρώ.

Η Cepal Hellas ειδικεύεται στη διαχείριση δανείων και την είσπραξη πιστώσεων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους servicers κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, ελεγχόμενη από την κεντρική τράπεζα. Με την επέκταση των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία στοχεύει στη περαιτέρω μείωση του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ στη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:57 - 03 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.