ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραβίας: Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα- Επέκταση δανείων €8-10 δισ. Κύριο

19:44 - 11 Οκτ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καραβίας: Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα- Επέκταση δανείων €8-10 δισ.
Εθνικό στόχο που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2022 χαρακτήρισε την επενδυτική βαθμίδα ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε τοποθέτησή του στο Συνέδριο "Η Ελλάδα Μετά", που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί όπως είπε μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Έκρινε πως δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμες να παρουσιάσουν τα επενδυτικά τους πλάνα, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τελικά θα τα καταφέρουν και με σωστή διαχείριση θα βοηθήσουν στο να αλλάξει η Ελλάδα το παραγωγικό της μοντέλο.

Όσο για τις τράπεζες σημείωσε πως προσδοκούν σε επέκταση δανείων 8-10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει αυτή η προσδοκία, που βασίζεται ασφαλώς στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημείωσε.

Για την ελληνική οικονομία, ο κ. Καραβίας, εμφανίστηκε βέβαιος πως θα έχει τα επόμενα χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης:"Στόχος είναι αναπτυξη 3,5% τα επόμενα πέντε χρόνια", τόνισε και σημείωσε πως "για να τον πετύχουμε πρέπει να καλύψουμε το επενδυτικό κενό και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μας βοηθήσει".

Ταμείο Ανάκαμψης και επιχειρήσεις

Για την ετοιμότητα των επιχειρήσεων στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είπε πως "υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν πως θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη λιγότερες έχουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν βέβαια πιο έτοιμες. Ιδιαίτερα στην ενέργεια, την τεχνολογία, τις κατασκευές, τη μεταποίηση και τα logistics.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι λιγότερο έτοιμες. Αλλά υπάρχουν και οι επιδοτήσεις που θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία. Με έμμεσο τρόπο έτσι θα φτάσουν τα κονδύλια και στα πιο χαμηλά στρώματα".

Παραγωγικό μοντέλο

Σε ερώτηση για το αν οι επενδύσεις των μεγάλων κινούνται σε αλλαγή κατεύθυνσης του παραγωγικού μοντέλου, ο κ. Καραβίας απάντησε: "Οι επενδύσεις είναι πλέον στο κέντρο του παραγωγικού μοντέλου και όχι στην κατανάλωση που ήταν ο προηγούμενος προσανατολισμός. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να πάει αναγκαστικά σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση.

Η πράσινη μετάβαση υπονοεί επίσης αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, όπως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία".

Πρόσθεσε ακόμα πως "υπάρχουν προϋποθέσεις η μέση ελληνική επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική και διαχώρισε τις μεσαίες επιχειρήσεις από τις μικρές.

"Οι μεσαίες έχουν υγιείς ισολογισμούς και ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανοιχτός γι’ αυτές. Είναι μύθος ότι είναι κλειστές οι κάνουλες των τραπεζών", υποστήριξε και πρόσθεσε:

"Για ένα αριθμό μικρών επιχειρήσεων πράγματι απορρίπτονται αιτήματα χρηματοδότησης. Κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν μικροπρόθεσμες οφειλές και ζημιογόνες χρήσεις τα χρόνια πριν από την πανδημία. Είναι λιγότερο από το 20% όμως αυτό το κομμάτι.

Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε αυτά τα κριτήρια γιατί θα προκυψουν νέα κόκκινα δάνεια", τόνισε.

Ακόμα και γι΄αυτές τις επιχειρήσεις, όμως, είπε πως υπάρχουν εργαλεία για να καταστούν βιώσιμες, με ειδικές ρυθμίσεις διαχείριση χρεών, αλλά και κόκκινων δανείων.

Τράπεζες

Ο κ. Καραβίας σημείωσε ακόμα πως με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης οι ελληνικές συστημικές τράπεζες προσδοκούν σε επέκταση δανείων 8-10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα δει τα επόμενα χρόνια τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του `60.

Θα είναι, όμως, συμπεριληπτική ανάπτυξη ή θα διευρύνει τις ανισότητες; Σε αυτό το ερώτημα σχολίασε πως "την επόμενη πενταετία το ΑΕΠ της Ελλάδας θα κινηθεί πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν, όμως, προκλήσεις και προβλήματα, όπως η ενεργειακή κρίση, που όμως θα αντιμετωπιστούν και θα πάμε σε μεγάλη ανάπτυξη.

Τη δεκαετία της κρίσης οι ανισότητες αυξήθηκαν και φιλοδοξούμε ότι τώρα θα υπάρξει πιο σωστή διοχέτευση στην κοινωνία. Βέβαια, οι ανισότητες είναι διεθνές φαινόμενο.

Η επόμενη περίοδος φέρνει αλλαγές και πρέπει να προσέξουμε ώστε οι ανισότητες να μη δημιουργήσουν κοινωνική αστάθεια. Έχουμε συνολική ευθύνη, ώστε να αμβλύνουμε το πρόβλημα των ανισοτήτων".

Δημοσιονομικοί κανόνες

Τέλος, ο κ, Καραβίας σημείωσε πως η αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη πρέπει να γίνει και να υπάρξει χαλάρωση, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα η Ελλάδα πρέπει να προσέξει για το χρέος και τα ελλείμματά της.

"Δεν είναι μόνο το χρέος και το επενδυτικό κενό. Είναι τα δίδυμα ελλείμματα, τα οποία αυξήθηκαν λόγω πανδημίας και πρέπει να επανέλθουν", σημείωσε για να προσθέσει:

"Στα κόκκινα δάνεια έχουμε κάνει πρόοδο και το 2022 θα πάμε σε μονοψήφια πια νούμερα".

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022 ή το αργότερο μέσα στο 2023. Πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά όλο το 2022 για να πετύχουμε αυτόν τον εθνικό στόχο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.