ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley προς τις ελληνικές τράπεζες Κύριο

16:57 - 15 Φεβ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley προς τις ελληνικές τράπεζες
Κατά 5% έως 10% αυξάνει η Morgan Stanley τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών για το σύνολο του 2023, θεωρώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως τον Μάρτιο του 2023 κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες τιμές-στόχοι υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου 4-12% για τις μετοχές, ενώ παράλληλα η Morgan Stanley «βλέπει» αποδόσεις πιο κοντά στους στόχους των διοικήσεων.

Στη συνέχεια, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιγράφει τις υποθέσεις που χρησιμοποιεί στο βασικό και το αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες. 

Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley για τα επίπεδα ΝΡΕs των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων ευθυγραμμίζεται πλέον με την πιο συντηρητική υπόθεσή της για περίπου 6% έως το 2024. Οι στόχοι που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες υποδηλώνουν καθαρή αύξηση των χορηγήσεων κατά 10 δισ. ευρώ έως το 2024. Παράλληλα, το βασικό σενάριο της MS κάνει λόγο για αύξηση δανείων κατά 6 με 8 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο διάστημα.

Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων περίπου στο 4% με 5% στο τέλος του 2024, καθώς και για μέση ετήσια αύξηση κατά 7% - 9%, ήτοι 9-10 δισ. ευρώ. Η υπόθεση για χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων μεταφράζεται σε πιο ισχνή μέση αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους έως το 2024 σε σχέση με το guidance των τραπεζών, αλλά ευθυγραμμίζεται με το βασικό σενάριο.  

Σε ό,τι αφορά την αύξηση δανείων, η Morgan Stanley σημειώνει ότι υπάρχουν θετικά σημάδια για τα δάνεια των νοικοκυριών. Τα καταναλωτικά δάνεια έχουν εισέλθει σε θετικό έδαφος από τον Αύγουστο του 2021, με οδηγό τα στεγαστικά, ενώ ο Δεκέμβριος του 2021 ήταν ο πρώτος μήνας οριακά θετικής έκδοσης νέων επιχειρηματικών δανείων (+3% σε ετήσια βάση).

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 15 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.