ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JPMorgan για ελληνικές τράπεζες: Περαιτέρω περιθώρια ανόδου-Ο ρόλος της ΕΚΤ

17:10 - 11 Μαρ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
JPMorgan για ελληνικές τράπεζες: Περαιτέρω περιθώρια ανόδου-Ο ρόλος της ΕΚΤ
Κι άλλα περιθώρια ανόδου «βλέπει» για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ο αμερικανικός οίκος JPMorgan, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα και την άνοδο 27% που καταγράφουν ήδη από το ξεκίνημα του 2022.

Οι αναλυτές της JPMorgan βασίζονται σε αυτό το σενάριο καθώς οι μονοψήφιοι δείκτες NPEs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) είναι σταθεροί και οι προοπτικές βιώσιμης αύξησης των δανείων και υψηλότερων ROTEs έχουν βελτιωθεί ορατά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μπορούν να ανατιμηθούν καθώς η εμπιστοσύνη της αγοράς στα ROTEs 8-10% αυξάνεται από εδώ και πέρα.

Παράλληλα, τονίζει πως τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 10% έως το 2024. «Η αυστηρή στροφή της ΕΚΤ οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην πορεία των κεφαλαίων και των καθαρών εσόδων των τραπεζών», αναφέρει η JPMorgan.

«Με τα 10ετή κρατικά ομόλογα (GGBs) να αποδίδουν πλέον 2,5% περίπου από 0,9% τον Σεπτέμβριο 2021, εκτιμούμε ότι υπάρχει αρνητική επίπτωση 40 μονάδων βάσης στους δείκτες CET1 των τραπεζών από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως σήμερα, γεγονός που αποτελεί μια δυσάρεστη επίπτωση του τρέχοντος επιτοκιακού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο», αναφέρουν οι αναλυτές και προσθέτουν:

«Παρόλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλή προσαρμογή στην άνοδο των επιτοκίων, και εκτιμά ότι θα καταγράψουν άνοδο κατά 10% έως το 2024 στα EPS από τα πρόσθετα έσοδα από τόκους. Αυτό είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη πίεση των αποδόσεων στο κεφάλαιο, με δυνατότητα για επιπλέον όφελος από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2024».

«Συνεχίζουμε να εκτιμούμε για τις ελληνικές τράπεζες ότι οι μονοψήφιοι δείκτες NPE είναι πλέον σταθερά ορατοί και οι προοπτικές αύξησης των δανείων και των δεικτών αποδοτικότητας ROTEs έχουν βελτιωθεί ορατά. Μετά από ένα +27% απόδοση φέτος, οι μετοχές διαπραγματεύονται τώρα με 0,56x έναντι 0,90x του μέσου όρου της Ευρωζώνης, και θα μπορούσε να ανατιμηθεί περαιτέρω καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη της αγοράς στους δείκτες ROTEs 8-10%», αναφέρει επίσης η JPMorgan.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:11 - 11 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.